Банкеръ Daily

Общество и политика

Росен Плевнелиев получи наградата "Приятели на Израел"

Президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев е носителят на голямата награда "Приятели на Израел" за 2016 г., съобщиха от офиса на доскорошния държавен глава. Той бе удостоен с приза за активната му и последователна подкрепа към еврейския народ.

Плевнелиев получи наградата си на тържествена церемония в Йерусалим. В нея участие взеха президентът на Израел Реувен Ривлин, представители на най-влиятелните еврейски организации по света и редица политици.

"Приятели на Израел" се присъжда на изявени на страната приятели, които са с международен принос за разбирателство в обществата, както и на хора, които се противопоставят на използването на езика на омразата и на антисемитизма като средство за налагане на вражда между нациите.

"Приемам тази награда от името на целия български народ, който преди 70 години даде пример на света със своя кураж и човечност. Посвещавам тази награда на всички българи, които със своята активна гражданска позиция спасиха живота на своите еврейски приятели, застрашени от депортация в нацистките концлагери на смъртта. Нашето истинско приятелство се доказа и при терористичния атентат в Сарафово, който преодоляхме заедно и станахме по-силни и по-сплотени", заяви Плевнелиев при получаването на наградата.

По време на визитата си в Израел президентът Плевнелиев ще има официална среща с настоящия държавен глава на еврейската страна Реувен Ривлин. През лятото на 2016 г. той беше на посещение в България, като двамата откриха Паметник на спасението, посветен на българската еврейска общност, спасена в годините на Втората световна война.

Росен Плевнелиев ще посети и Центъра за мир "Перес" в Тел Авив, където ще се срещне със сина на бившия израелски президент и държавник Шимон Перес - Хеми. В рамките на тридневната си визита той проведе разговори с представители на политическия и бизнес елит в Израел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във