Банкеръ Daily

Общество и политика

Росен Плевнелиев е домакин на конференция за киберсигурността

Предизвикателствата пред страните от региона на Югоизточна Европа в областта на отбраната и киберсигурността в контекста на войната в Украйна се обсъждат на конференция в София. 

Организатор на форума е израелската платформа Improvate, даваща достъп до водещи технологии и иновации за нови пазари в цял свят. Домакин на срещата е Росен Плевнелиев, президент на България, (2012 - 2017 г.), който е в консултативния съвет на платформата. Във форума се включи и бившият световен шампион по шах и експерт по изкуствен интелект Гари Каспаров. 

В конференцията участват регионални лидери, експерти, водещи високотехнологични израелски компании в областта на отбраната и киберсигурността.

Росен Плевнелиев заяви на форума, че днес стои въпросът кой пише историята – авторитарните режими, диктаторите, Путин или демократичните страни, свободният свят. Като коментира руската агресия в Украйна, той каза, че тази война не се води само на бойното поле, тя се води и тук в България. Това е енергийна война, защото „Газпром“ спря енергийните доставки за страната и хибридна война, която се води в киберпространството и даже се правят опити за намеса в изборите у нас. Това е война на пропагандата и манипулация на съзнанието и умовете на българите, заяви Плевнелиев. 

Във видеообръщение до форума служебният министър на външните работи Николай Милков, който е в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН, отбеляза, че инвазията на Русия в Украйна беше продължена от серия кибератаки към украинското правителство и критичната инфраструктура. Той посочи, че Украйна е обект на постоянна руска агресия в киберпространството от 2014 г. с незаконното анексиране на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна. Нашият регион също не е защитен от кибератаки, отбеляза Милков.

"През годините сме свидетели на нарастващ брой зловредни кибер действия, включително през локални проксита създадени да дестабилизират и навредят на националната сигурност, както и да нарушат ежедневието на гражданите", каза министърът.

"Като се очаква кибератаките да се увеличат по влияние и честота, ние трябва да осъдим строго подобни действия, да бъдем солидарни със засегнатите страни, в важно е да бъдат предприети активни политически действия", допълни Милков. Той отбеляза, че у нас е прието законодателство в тази област, както и Национална стратегия за киберсугирност 2023 г. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред форума, че дигитализацията и сигурността на системите са сред стратегическите приоритети на Столичната община. Тя изтъкна, че София е сред първите градове, приели Стратегия за дигитална трансформация и план за нейното изпълнение.

Кметът припомни, че София бе избрана като един от четирите града заедно с Брюксел, Дъблин и Тирана за разработването на Рамката за управление на цифровите права на ЕС. Столичната община работи и за създаване на единна, централизирана система за управление на електронната идентичност на служители на централната администрация и на районите и достъпа до информационни системи на общината.

"Това ще помогне за повишаване на информационната сигурност, за извършването на електронни услуги за гражданите и фирмите, за обмена на данните", каза столичният кмет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във