Банкеръ Daily

Общество и политика

Росен Христов: Ирония е Бойко Борисов да ми иска оставката

"Оставка няма да подам, тъй като считам, че не само не съм нарушил нищо, дори сме постигнали страхотни резултати за по-малко от три месеца време, в което управляваме." 

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в интервю за bTV. Той добави, че е ирония Бойко Борисов да му иска оставката.

Служебният министър заяви, че са ескпертен кабинет, а не политически и добави, че не трябва партиите да си правят политика на техен гръб. Коментира, че в сектор енергетика са постигнали много добри резултати и даде пример с интерконектора, заради който всички енергийни министри дошли в България, включително и председателката на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен. По думите му, когато служебното правителство започнало мандата си, интерконекторът бил толкова изостанал, че нямало да бъде завършен и след една година.

Росен Христов добави, че влизайки в енергийното министерство, заварил хаос. Той обясни, че се е борил не да се продължат доставките от "Газпром", а да се използват вече договорените количества газ.

Служебният министър на енергетиката добави, че в момента текат проверки от различни институции, включително от страна на прокуратура и ДАНС, за доставките на природен газ. Министерството ще съдейства изцяло на разследващите органи, увери Росен Христов. Той обяви и че в периода април-август е купуван природен газ, който е бил по-скъп с 30% в сравнение с цените, заложени в договора с "Газпром Експорт". Документите са подписвани от "Булгаргаз", но имало инструкции от Министерството на енергетиката за това как да бъде спрян договорът с "Газпром Експорт".

Според Росен Христов имало указания от министерството, оглавявано от Александър Николов, към "Булгаргаз" да не предприемат мерки и да не приемат предложената нова схема на плащане, с което всъщност и предизвикали спирането на доставките. Служебният министър добави, че всички останали европейски държави са продължили да плащат по новата схема, а и сега продължават да го правят.

"България е може би единствената държава, която не го направи", отчете Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във