Банкеръ Weekly

Общество и политика

РОСЕКСИМБАНК ЩЕ УВЕЛИЧАВА КАПИТАЛА СИ ДО 20 МЛРД. ЛЕВА

РОСЕКСИМБАНК разполага в момента със собствен капитал от 12 млрд. лв., реално внесен от акционерите, с което изцяло изпълнява капиталовите условия на БНБ. Въпреки това надзорният съвет на кредитната институция е приел решение до края на лятото собственият капитал да достигне 20 млрд. лева. Така в много кратки срокове - само осем месеца след своето създаване, РОСЕКСИМБАНК може да се превърне в най-голямата частна банка в България. Расте и балансовото й число, което в края на юни е достигнало 40-45 млрд. лева.


На редовното си общо събрание за 1997 г. акционерите избраха нов надзорен съвет, в който влязоха като юридически лица Контракт холдинг къмпани ООД, представляван от Емил Кюлев, Агрохолд АД, представляван от Валентин Златев, и АИГ Трейдинг ООД, представляван от Георги Аврамчев.


За своите корпоративни клиенти РОСЕКСИМБАНК предвижда да въведе пълен набор услуги, включващи валутни преводи, издаване на акредитиви, инкаса и гаранции. От 7 юни тази година кредитната институция е включена в информационната система REUTERS и възнамерява активно да участва на международния валутен пазар, предлагайки изгодни условия за валутни арбитражи и за всички форексни операции. В процес на доизграждане е и широка кореспондентска мрежа в три основни посоки - Русия и ОНД, Германия и САЩ. Вече са установени контакти с банки кореспонденти като Citybank, Bankers trust, Commerzbank, Deutsche bank, Российский кредит, Инкомбанк, Онексимбанк, Сбербанк, Промстройбанк, Внешторгбанк, Менатеп, Агропромбанк, Мосбизнесбанк.


Досега РОСЕКСИМБАНК е разкрила клонове в Пловдив, Варна и Бургас. Предвиждат се и две задгранични представителства - в Киев и в Москва.


Банката ще предлага и редица инвестиционни услуги - управление на финансови активи чрез прилагане на суапови, фючърсни, опционни и други финансови инструменти, консултации по управление на инвестиционни фондове, всички лизингови операции и разнообразни форми за кредитиране.


От РОСЕКСИМБАНК съобщиха, че са установили контакти с частни руски концерни като Атомэнергоэкспорт, Роснефт, Продпромпродукт, Росвооружение, Росбулнефт и с български компании като Булгартабак холдинг, Главболгарстрой, БТК, НЕК, Химко - Враца, Военни заводи - Сопот, Арсенал - Казанлък, Стомана - Перник, Кремиковци, Мобилтел, Агрима и ваканционен клуб Ривиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във