Банкеръ Daily

Общество и политика

Ромски организации искат забрана на ВМРО, партията етнизирала кризата

"Извънредното положение не е приключило за ромите. Изгледите са то да става още по-извънредно и точно това е един от поводите да се обърнем към  държавните органи", каза пред БНР юристът Орхан Тахир, който живее в Белгия и е тясно свързан с каузите на ромските общности у нас. Повод за изказването му е отворено писмо, с което ромски организации се обърнаха към премиера, президента и главния прокурор за състоянието на ромските махали след края на извънредното положение.

Тахир смята, че по време на пандемията беше допуснат много опасен прецедент – да бъдат третирани различно български граждани по етнически признак. "Дадени квартали бяха блокирани с КПП-та, а други не. Това създаде едно напрежение, едно изключение, заобикаляне на конституционния принцип за равно третиране на всички граждани", подчерта той.

„Кризата беше етнизирана от представителите на ВМРО. Блокирането на ромски квартали започна след призиви на ВМРО за затваряне на гетата, както те ги наричат. И дори след като стана ясно, че извънредното положение ще бъде вдигнато, те продължават да настояват, че въпреки това ромските квартали трябва да останат блокирани“, хвърли обвинения към партията на вицепремиера Красимир Каракачанов юристът.

Тахир обобщи, че е имало два паралелни, два различни режима, които напомнят елементи на апартейд. „Блокада, КПП-та, жандармерия, полиция за дадени квартали на София, които са етнически обособени и много по-свободен режим за други квартали“, отново посочи той. Ромският активист изтъкна, че акцент в отвореното писмо е поставен върху това, че „в управлението е допусната партия, за която има сериозни съмнения, че е противоконституционна“.

„Едното искане е да се забрани тази политическа партия – ВМРБ-БНД, а другото е да се потърси наказателна отговорност на нейните ръководители, ако прокуратурата прецени, че са налице законните основания за това“, подчерта Орхан Тахир. Според него е налице основание за разпускането на политическа партия, предвидено в чл. 40 от Закона за политическите партии. В писмото от 8 страници по думите му са изложени доста факти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във