Банкеръ Daily

Общество и политика

Ромски активисти поискаха от Ангел Джамбазки да се извини на българските роми

Евродепутатът Ангел Джамбазки публично да се извини на българските роми. Това поискаха ромски активисти по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА на тема "НЕ" на езика на омразата", във връзка с изказване на евродепутата от 28 април.

Асен Карагьозов, председател на сдружение "Младежки клуб Рома - Столипиново", представи мнение на ромски активисти по повод изказването на Джамбазки в социалната мрежа Фейсбук. "Като граждани на ЕС, смятаме, че изказването нарушава основни права и свободи на българските граждани от ромски произход. Влиза в нарушение на правилата на ЕС за справяне с дискриминацията", се казва в позицията.

Сергей Димитров, експерт по етнически въпроси в неправителствения сектор, заяви, че един евродепутат в Европейския съюз си позволил на 28 април да говори от името на целия български народ с убеждението, че представлява мнението на хората. Тогава Джамбазки критикувал от фейсбук олекотяването и разпускането на мерките срещу коронавируса и свалянето на КПП-тата в ромските махали, напомни Димитров.

Той не приема критиките от евродепутата и посочи, че български граждани са и турци, и евреи, и роми. Дали хората искат да бъдат представлявани от човек, чиято партия продава български паспорти на талибани, които впоследствие тормозят Европа, запита Сергей Димитров.

Според активистите изказването подбужда към етническа омраза и дискриминация и се обръщат към евродепутатите в ЕП с думите, че ако се позволят да бъде потъпквано гражданското достойнство и хуманното отношение към хора, членове на ЕС, то това би довело до невъзвратим крах на демократичността и просперитета.

Експертът по етнически въпроси Сергей Димитров заяви, че няма да толерира Ангел Джамбазки "да си прави пиар на наш гръб и да печели избори на наш гръб".

По въпросите за интеграцията на ромите Карагьозов коментира, че няма как да бъде разрешен проблем с ромските общности без тяхно участие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във