Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ромпой бърза с Акта за единен пазар II

Според писмо, станало достояние на медията Euractiv , председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой настоява пред европейските лидери да покажат политическа воля и да изпълнят т. нар. Акт за единен пазар II. В писмото се подчертава, че въпросният акт, представен през миналата седмица от еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние, ще допринесе за икономическия растеж на Стария континент. BusinessEurope - организация, обединяваща индустриални и работодателски организации в 35 европейски държави, също смята, че единният пазар е ключов елемент за подобряване на икономическата ситуация в общността.


Мерките, предложени от Барние, са насочени основно към растежа и създаването на работни места. Но Ромпой е убеден, че за да има резултати, ключовият елемент е изпълнението. В обръщението си към европейските лидери той подчертава, че нашите решения няма да накарат Европейският съюз да се върне към растежа, освен ако не са последвани от решителни действия.


В предложения документ се описват 12 лоста за още по-бързото развитие на вътрешния пазар на ЕС. Действията са концентрирани основно около интегрираните мрежи, мобилността на европейските граждани и бизнеса, дигиталната икономика, а също и върху действията, които ще увеличат единството и ще донесат конкретни ползи за потребителите.


От писмото става ясно и че Ромпой би искал да види по-бързо изпълнение на приетия вече пакет мерки в размер на 120 млрд. евро. Става въпрос за увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка, както и за мобилизацията на различни структурни фондове, които да подкрепят растежа, създаването на работни места и конкуренцията.


Според 64-годишния белгиец, ако Европейският съюз прояви политическа воля, по-голямата част от лостовете, предложени в новия Акт за единен пазар, биха могли да бъдат приети до края на годината или в началото на следващата.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във