Банкеръ Weekly

Общество и политика

Роман Фечик: УСПЕХЪТ Е ВЪТРЕШНО ЧУВСТВО НА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ

В представите на повечето хора директорите на банки обикновено са мъже над 40-те, със сериозен вид и респектиращо поведение. Изпълнителният директор на ЕВРОБАНК Роман Фечик обаче изобщо не се вписва в това определение. Откритата усмивка на словака предразполага и с него можеш лесно да общуваш с часове. Въпреки младостта и непринуденото държане заслугите му за развитието на банката са неоспорими.


Всъщност Роман Фечик започва банковата си кариера в България. Той е роден в Братислава на 25 август 1970 година. Завършва икономика в родния си град, след като и учи финанси в Белгия и Холандия. Преди да дойде в нашата страна, се занимава със застраховане в САЩ, две години с маркетинг в Германия, после се връща в Словакия и участва в съвета на директорите на две фирми, свързани с инвестиционния фонд Истрокапитал. Една година работи и в Ти Ен Ти Експрес Уърлдуайд в словашката столица.


Идването му у нас става доста неочаквано. Бях финансов директор във фирмата за международни куриерски услуги Ти Ен Ти. Веднъж ми се обади един от собствениците на Истрокапитал (б.а. - основен акционер в ЕВРОБАНК) и ми каза, че търсят човек, който разбира от банкиране и застрахователно дело, знае чужди езици и може да му се има доверие. Когато разбрах, че предложението е за работа в България, ми се стори интересно. Сега съм доволен, че приех. В интерес на истината отначало мислех, че става въпрос за една година, за да направя първоначалния одит. Но, както виждате, вече карам четвъртата си година в България, разказва Фечик.


Пристигайки в София, финансистът е сигурен, че няма да има проблеми с общуването, тъй като говори английски, руски и немски. Но още след първата си среща с директорите на клонове разбира, че за да се улесни работата му, трябва да научи български. Наема си учител, прилежно пише диктовки и си прави тетрадка-речник на български и словашки. Докато обикаля по магазините, не пропуска да пита за названията на различни стоки.


Фечик живее в апартамент в столичния квартал Лозенец, близо до хотел Кемпински Зографски. Родителите му са в Братислава. Баща му е архитект, който предпочита да говори за идеи, но не и за пари. Майка му е доктор по биохимия, а сестра му е завършила маркетинг и работи в лизингова фирма в Прага.


Изпълнителният директор на ЕВРОБАНК признава, че заради непрекъснатите пътувания и работата в различни страни не му е останало време да се ожени. Много харесва българките и твърди, че тук се чувства много по-добре, отколкото в САЩ, Германия, Белгия или Холандия. Очарован е от природата и от хубавото червено вино. Дребните проблеми, с които се сблъсква в България, са, че заради акцента таксиметровите шофьори и сервитьорите често се опитват да го излъжат. Бях седем пъти в един ресторант - споделя той, - от които шест пъти сервитьорът се опита да ме излъже с два-три лева. Не е проблем да му дам тези пари, но не ми харесва, когато ме лъжат.


Работата се е превърнала за Роман Фечик в хоби, от което изпитва все по-голямо удовлетворение, като вижда постигнатите резултати. В свободното си време колекционира картини и се занимава активно със спорт. През зимата играе скуош и кара ски на Боровец, Банско и на Витоша, а през лятото играе тенис. Обича да пътува из страната, хем да опознае забележителностите й, хем да следи отблизо дейността на клоновата мрежа на ЕВРОБАНК. Понякога прескача до Турция и Гърция.


Фечик твърди, че работният му ден минава много бързо. Като един от тримата изпълнителни директори на банката той се занимава със стратегията и маркетинга и контролира предприятията, с които работи кредитната институция. Вечер ходи в Суингинг хол, Дали, Мистър Пънч или Карамба. Преди години е посещавал тези клубове по-често, но сега служебните му ангажименти са се увеличили и се чувства по-изморен. Българските ресторанти наистина са много добри и заради атмосферата, и заради вкусната храна, смята Фечик.


Най-много пари банкерът дава за картини. Докато е живеел с родителите си, харчел много и за дрехи, но сега вече не е толкова придирчив: Не обръщам внимание на това дали костюмът ми е малко по-черен или малко по-сив, просто го възприемам като работно облекло.


Както някои други чуждестранни банкери у нас, и Фечик е ставал жертва на крадци. След като му откраднали колата, сега кара Нисан примера и се чувства по-спокоен, тъй като, по думите му, това не е много впечатляващ автомобил.


По отношение на жените словакът е консервативен. Вярва, че един ден просто ще срещне подходящата жена, за която да се ожени. Никога не се замисля дали човекът срещу него е красив, дали е висок или нисък, дебел или строен, важното е да се чувства добре в неговата компания. Ако постоянно живееш в различни държави, приемаш много по-лесно хората, отколкото ако си у дома сред своя кръг от приятели, казва Фечик.


Въпреки толерантността си не понася двуличието. Предпочита да общува с директни хора, които му казват направо, ако нещо не им харесва, а той от своя страна се опитва да го промени. Винаги е коректен с тези, които са коректни с него. Оптимист е и се опитва повечето време да е в добро настроение. Иначе се влюбвал рядко, такива случаи може би се броят на пръстите на едната ръка.


За Фечик успехът няма материално изражение, а е по-скоро вътрешно чувство на удовлетвореност от постигнатото. Убеден е, че в каквато и сфера да работи човек, може да постигне големи успехи, без непременно да е натрупал огромно богатство: Да имаш хубаво семейство също е голям успех. Но хората са различни - някой си мисли, че е успял, ако има много пари, друг се чувства удовлетворен, ако има добри и здрави деца.


Амбицията му е ЕВРОБАНК да върви напред, както и досега. С видимо задоволство Фечик разказва как за три години от една банка в сложно състояние е изградена кредитна институция, която работи добре и има оперативна печалба. Единственото, за което банкерът съжалява, е, че няма време да пътува толкова по света, колкото му се иска. Винаги е така - подчертава той - когато човек е млад, няма пари да пътува, когато пък ги има, няма време заради работата си, а в края на живота си дори да разполага и с едното, и с другото, вече няма сила да го направи. През отпуските си Роман Фечик най-често се връща в Словакия, за да обсъди с основния собственик на банката нейните резултати и по-нататъшната й стратегия, но винаги си оставя три-четири дни за приятелите и семейството. Все пак плановете му за тази година са да направи пътешествие в Тибет, Китай и Непал, за да се запознае с начина на живот в този екзотичен регион.


За разлика от някои ергени словакът не може да готви - омлетът е най-сложното ястие, с което може да се справи. Със сигурност не бих ви поканил на гости, за да ви сготвя, защото веднага ще загубите интерес, смее се Фечик. Много по-лесно му е да отскочи до най-близкия ресторант, а и всеки трябва да прави това, което може.


За последните три години Фечик показа, че знае как да управлява парите на клиентите си. За да стабилизира банката, той се старае непрекъснато да ограничава разходите: Предпочитам нещата да стават постепенно и на служителите да се даде възможност да се развиват професионално, вместо да хвърлим изведнъж много пари за високи заплати и скъпи коли. Мнението му е, че през последните години българските банкери постепенно са започнали като манталитет да се доближават до европейските си колеги. Той обаче помни и времето, когато мнозина имаха доста странни разбирания за управление на финанси - вземаха парите на клиентите и ги харчеха за щяло и нещяло, без да мислят, че един ден някой трябва да ги връща. Някъде в тези години, според Фечик, вероятно се е породило и отношението към банкерите у нас като към различна категория хора. С каквото и да се заемем тук, независимо дали става дума за реклама, маркетинг или наеми, ако отсрещната страна разбере, че си има работа с банка, цената винаги е двойна. В другите държави е точно обратното - банките са предпочитан партньор, защото имат някакъв рейтинг на доверие, недоумява Фечик.


Бъдещите му планове зависят до голяма степен от развитието на ЕВРОБАНК. Роман Фечик не изключва и възможността за връщане в Словакия, където неотдавна Истрокапитал закупи контролния пакет в местната Пощенска банка. Може би ще отида в Братислава - заявява той, - за да започна отначало това, което започнах в България преди три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във