Банкеръ Daily

Общество и политика

Ролята, която сега играе ЕК, оттук нататък трябва да я играе гражданското общество в България

„Мониторинговите доклади на Европейската комисия се приемат за сведения, нямат санкции, поради което въпреки някои стъпки вече 12 години тези доклади не са особено ефективни. Затова е добре да отпаднат“. Това каза пред БНР европеистът проф. Ингрид Шикова.

Според Европейската комисия страната ни е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година за действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка.

Проф. Ингрид Шикова отличи три думи в доклада на Европейската комисия - отчетност, прозрачност и гражданско общество.

„Всъщност ролята, която сега играе Европейската комисия, оттук нататък трябва да я играе гражданското общество в България. Съветът на национално ниво, този т.нар. „постмониторинг съвет“, трябва да бъде контактната точка и за бъдещия механизъм на европейско ниво. Това е хубаво, защото гражданите взимаме нещата в свои ръце. Създаването на истинско гражданско общество в България е нещо много важно и много съществено“, допълни проф. Шикова.

Според европеиста отпадането на механизма не означава, че всичко в България е идеално, а „означава още много усилия, които да полагаме като общество и като правителство“.

Проф. Ингрид Шикова подчерта, че борбата за съдебната система и антикорупцията трябва да са ежедневие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във