Банкеръ Daily

Страхил Делийски:

Рокадите в министерствата и агенциите бяха очаквани

"Можеше да се очакват кадрови промени в министерствата и агенциите, на фона на заявките на президента и на служебния кабинет.  Различните гледни точки определят това като промяна за добро или реваншизъм". Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски. По думите му рокадите могат да продължат, особено при някакви излезли информации при проверките в институциите. 

"Освен ако рокадите не са замислени като някакъв комуникационен фойерверк. Нека да се случват тези неща, но фокусът би трябвало да е на друго място - изборите", посочи той.

Политологът подчерта, че не е възможно служебният кабинет да направи дълбока ревизия, но трябва да установи какво е състоянието в държавата.

"Ако усилията на служебното правителство са насочени към добри и ефективни управленски практики, свързани с провеждането на изборите, от това ще спечелят и президентът, и кабинетът, и обществото", смята той.

"Успехът на служебното правителство при провеждането на предсрочните парламентарни избори ще е решаващо за успеха на Румен Радев за втори президентски мандат", заяви Страхил Делийски.

Според него агресивното поведение на ГЕРБ, започнало от нощта на изборите на 4 април, ще продължи. "Явно не си дават сметка, че това ще втвърди избирателите им, но в дългосрочен план не е печеливша стратегия", допълни той.

Делийски прогнозира на предстоящите на 11 юли избори патриотична коалиция трудно да се намеси в разпределението на местата в бъдещия парламент. "Друг е залогът на тези избори и патриотичният вот може да отиде на друго място. Залогът ще е промяна след опита от 45-ото Народно събрание. Това ще бъде втори опит и това ще е голяма тема", посочи той.

Ситуацията в БСП политологът определи като трудна и подчерта, че в партията "не осъзнават факта на пропадането". Той добави, че докато това пропадане не е осъзнато, няма как да бъдат взети мерки за неговото спиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във