Банкеръ Weekly

Общество и политика

РОКАДИ ПО СИНИТЕ ВЪРХОВЕ

До откриването на единадесетата национална конференция на СДС остава само седмица. Последната за сегашното ръководство на партията. На 26 февруари председателят на организацията и членовете на Националния изпълнителен съвет (НИС) ще подадат оставки и ще участват в работата на форума като редови делегати до избирането в края на същия ден на ново ръководство. Най-големите емоции и очаквания сега са съсредоточени именно в прогнозите за този избор.


Заради абсолютната си предрешеност преизбирането на Иван Костов за председател на СДС не предизвиква интерес.

Истинската интрига

се завърта около поста на главния секретар и останалите членове на НИС. Уставът на синята партия повелява оперативният й ръководен орган да е най-много от единадесет членове. През приключващия период тя се управляваше от десет човека, тъй като Екатерина Михайлова на практика съвместяваше два отделни мандата в НИС. От една страна, тя беше избрана за член от самата конференция. От друга - като председател на парламентарната група, който влиза в управата на организацията по право. Според някои сини депутати класната ще постъпи по същия начин и сега. Тя няма да изчака и да се присъедини към новоизбрания НИС, използвайки правото си на парламентарен шеф, а ще се кандидатира на общо основание и по този начин отново ще съвмести два отделни мандата.


Друг член, влизащ по право в НИС, е главният секретар. Засега все още не е сигурно дали Христо Бисеров ще се опита да остане на тази длъжност, или тактически ще се оттегли, пробутвайки свой човек за поста. След като президентът и премиерът започнаха атака срещу корупцията сред някои партийни нива, всички в синята партия усетиха значителното охлаждане на отношенията между председателя й и главния секретар. Твърди се дори, че Иван Костов лично е настоял пред Бисеров да не се кандидатира за поста, а да предложи свой заместник. Колегите му подозират, че ако сивият кардинал наистина се е съгласил на този вариант, имената, които може да предложи, са на досегашния си заместник Емил Лилов и на заместник-председателката на парламентарната група Светлана Дянкова, която е сред най-доверените му хора в сините редици.


За същия пост, според някои мнения, подготвя свой човек и Евгений Бакърджиев. Но депутати прогнозират, че в тази битка бившият министър Валентин Василев няма да успее, въпреки подкрепата на столичния шеф.


Най-голямото кълбо от емоции се оплита около

овакантяващите се със сигурност места

в НИС. Самият председател Иван Костов публично потвърди преди седмица, че ще препоръча на делегатите да не избират за членове на партийното ръководство сегашни министри. Това означава, че решението Надежда Михайлова и Муравей Радев да напуснат управата на партията е окончателно. С напускането им обаче се освобождават местата на отговарящия за информационната политика на СДС и на партийния ковчежник. Като кандидати за тези постове в пресата пърха цяло ято от имена. Когато преди малко повече от година към всеки член на НИС, ръководещ конкретен отдел, бяха назначени секретари, подгласник на Надежда Михайлова в организирането на партийната информация стана депутатът от Враца Илия Петров. Всичко, което той успя да направи в тази свръхделикатна за сините сфера, беше един невзрачен партиен бюлетин с доста съмнителна информационна стойност. Безкрайното неудовлетворение от работата на отдела е очевидно и се предвижда това да е и една от основните теми на конференцията. Иван Костов лично призна пред журналисти, че информационната политика на партията е слаба и сподели, че подобряването й ще е сред приоритетите в най-близкото бъдеще. За някои от наблюдателите това са ясни сигнали, че досегашните лица, свързани с проблема, се броят за провалени и конференцията ще търси нови кадри за

фаталния ресор

Но други допускат, че секретарят Илия Петров може да бъде предпочетен за мястото на Надежда Михайлова, като единствения натрупал все пак някакъв опит в това отношение. Петров обаче беше натрапен за сътрудник на Надежда Михайлова от Христо Бисеров. Ако влезе в НИС, той при всички случаи ще се свързва с името и интересите на досегашния главен секретар. Въпросът е ще допуснат ли останалите силни на деня подобен ход и имат ли достатъчно сила, за да му се противопоставят? Не липсват и предположения, че с помощта на кръга около Стефан Софиянски на този стол да седне Асен Агов.


Кой обаче ще управлява

хазната на партията?

Муравей Радев няма намерение да предлага конкретен човек за свой заместник. Затова пък колегите му Бисеров и Софиянски вече са преплели шпаги в опит да поставят там свой човек. Запознати с настроенията в СДС са категорични, че в този двубой позициите на кмета са далеч по-добри. Ако това действително е така, новият финансист на синята организация може би ще се казва Никола Николов - председателят на Икономическата комисия в парламента. За него отдавна се говори, че е направил добро впечатление на когото трябва и дори да не смени Муравей Радев, ще е един от новите членове на НИС. Съперник от другия лагер ще му бъде шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Но и двамата с Бисеров ще трябва доста да се поизпотят, за да получи бургазлията ключа от партийната хазна.


Със сигурност ще напусне НИС и Васил Гоцев. До този момент той поддържаше международните контакти на партията. А за негов секретар преди година и половина беше поставен Димитър Абаджиев, един от малкото млади сини активисти, които знаят не само български език. Още тогава медиите го нарочиха за

любимец на Иван Костов

Председателят действително направи всичко възможно, за да добие преки впечатления за качествата и способностите на Абаджиев. Дали е останал доволен от проучването си не стана много ясно. Много по-сигурно е обаче, че точно в тази област сините не разполагат с много възможности за избор.


Местата си в НИС по всяка вероятност ще освободят и Филип Димитров и Александър Божков. Списъкът, който медиите изготвят с потенциални кандидати за техните столове, е доста дълъг. Начело е подгласникът на Екатерина Михайлова в отдела за вътрешна политика Красимир Каменов. Засега той е от малцината нови лица в парламентарната група, които за година и половина не успяха да натрупат почти никакви черни точки нито в партията, нито в медиите. Качества, които в СДС се оказаха доста дефицитни.


За член на новия НИС може да бъде предложена и кандидатурата на директора на Политическата академия Орфей Дуевски, който също е сред малцината успешно справили се с политическите си ангажименти.


Коментира се, че без почти никакви шансове е бившият министър на администрацията Марио Тагарински.


За новите членове на НИС ще се гласува с обща листа. Преди това форумът трябва да реши дали в оперативния орган ще влязат максималният допустим брой членове - единадесет или по-малко. Наблюдателите не отхвърлят възможността да се стигне до решение, което да намали чувствително сегашния им брой.


Първите четирима в класацията ще си разпределят заместникпредседателските функции. Със сигурност сред тях ще са Екатерина Михайлова, Йордан Соколов и Евгений Бакърджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във