Банкеръ Daily

Общество и политика

Ройтерс: Българите гласуват, за да видят осъдени за корупция политици

България е обхваната от политическа несигурност от април, когато изборите сложиха край на продължилото десетилетие управление на бившия премиер Бойко Борисов.

Българите  гласуват в неделя на парламентарни избори за трети път тази година. Проучванията на общественото мнение показват неубедителен резултат, който може да попречи на усилията за справяне с високите цени на енергията, скока в случаите на COVID-19 и широко разпространената корупция.

Евентуален неуспех да се преодолее продължителната политическа безизходица и да се изгради функциониращ кабинет в най-бедната държава членка на Европейския съюз може потенциално да забави плановете на страната да приеме еврото до 2024 година.

В неделя българите гласуват и за президент, чиито функции  са  предимно представителни. Проучванията показват, че сегашният държавен глава Румен Радев (58 г.) най-вероятно ще спечели втори петгодишен мандат след балотаж на 21 ноември.

България затъна в политическа несигурност през април, когато редовните парламентарни избори сложиха край на продължилото цяло десетилетие управление на Бойко Борисов и дясноцентристката му партия ГЕРБ. Политическите различия и междуличностното съперничество обаче попречиха на опонентите му от т. нар. партии на промяната да създадат управляваща коалиция и след редовните избори през април, и след последвалия предсрочен вот през юли.

ГЕРБ се възползва от патовата политическа ситуация, критично рязкото увеличаване на разходите за енергия, драстичното нарастване на заразените, болните и починалите от COVID-19 и мобилизира членовете и симпатизантите на партията.

Последните социологически проучвания отреждат на ГЕРБ подкрепата на 24% от избирателите, което прави четвъртият управленски мандат на 62-годишния Борисов почти невъзможен. Според анализаторите, бившият бодигард на покойния комунистически ръководител Тодор Живков едва ли ще намери съюзници, с които да формира дори коалиция с къс управленски хоризонт.

Новата центристка партия "Продължаваме промяната" обещава "нулева корупция". Тя бе създадена от двама бивши временни министри, образовани в Харвард, и засега има най-голям шанс да състави управляваща коалиция.

Ивайло Михайлов, 52-годишен инженер, изрази надежда, че след изборите в неделя най-после ще бъде създадена управляваща коалиция за справяне с "високата" корупция в страната, класирана като най-корумпираната държава членка на ЕС от "Прозрачност без граници". 

„Докато не видим ефективно осъден политик и крупен бизнесмен, нищо добро няма да се случи“, каза той.

Хиляди българи се присъединиха към уличните протести в средата на 2020 г., обвинявайки Борисов, че се е сдружил с главния прокурор, за да облагодетелства местни олигарси и бизнес, близки до неговата партия ГЕРБ.

Борисов отрича, че има неправомерни действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във