Банкеръ Daily

Общество и политика

Родопчанинът с хайдушка чета от гайдари - с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Министерският съвет предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Иван Балабанов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството и за популяризирането на българските традиции и фолклор. Иван Балабанов е роден през 1982 г. в живописното родопско село Гела, където от малък започва да свири на гайда. По-късно, премествайки се в София, създава гайдарския състав „Петко войвода“ от 40 души, за които се шегува, че са като хайдушка чета. Целта му е да запазят паметта на Петко войвода, който, като хайдутин, е помагал много на Родопите. В репертоара на състава Иван Балабанов държи много на автентичността на родопското народно творчество - за това изпълняват само стари песни, държат гайдите да са направени от добри майстори, носиите, които носят по време на участия, да са автентични. Имат и гайдарски устав. Редовно организира събития, като известното гайдарско надсвирване в село Гела, и в публичните си изяви настоява в училищата да се изучава предмета „Родолюбие", който да включва и изучаването на българския фолклор, който ще става все по-популярен и ще печели все повече признание. Балабанов дава пример с народната песен „Бре, Петрунко", използвана през 2019 г. в реклама на „Мерцедес".

С високото отличие е предложен да бъде награден и Николай Георгиев, който е основател на експерименталния театър към Софийския университет „Климент Охридски“ - „Алма Алтер“. Създава го през 1968 г., но поради идеологически причини театърът е закрит. През 2000 г. „Алма Алтер“ е възстановен и Николай Георгиев става негов художествен ръководител. Трупата на театъра се състои изцяло от студенти на Софийския университет. Те участват ежегодно в международни артистични форуми, организират мащабни публични събития, включително улични акции и пърформанси.

Предложена за ордена е и Ваня Грашкина – Минчева. Тя ръководи Националния център за информация и документация (НАЦИД) към министъра на образованието и науката. Центърът има за цел да улеснява мобилността на гражданите на пазара на труда, като предоставя информация и услуги по признаване на придобито висше образование във висши училища в чужбина. Ваня Грашкина - Минчева е носител на наградата „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“ в категорията „Награда за политик/общественик с най-голям принос и подкрепа за развитието на бранша“.

И Рашко Иванов, който е председател на националната общност на българите в Хърватия и е инициатор на излизащото там списание „Родна реч", също е предложен за ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен, за изключително големите му заслуги в областта на културата и развитието на културните отношения между двете държави.

Министерският съвет предлага за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен Донка Копринкова, чието име от 1965 г. се свързва с хор „Славянско единство”. Този хор функционира към читалището „Напредък 1869“ в Горна Оряховица. Копринкова е негов художествен ръководител и диригент. Под нейно ръководство хорът печели конкурси на национални и европейски сцени и прославя хоровото ни пеене по света.

 

.

     

Facebook logo
Бъдете с нас и във