Банкеръ Weekly

Общество и политика

Роднина на депутати от "Воля" влиза в ЦИК

Сестрата на Полина Цанкова-Христова (вдясно) ще бъде назначена за член на ЦИК

По предложение на парламентарната група на "Воля" президентът Румен Радев ще назначи Кристина Цанкова - Стефанова за член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Радев ще направи назначението в изпълнение на разпоредбите в Изборния кодекс, където е посочено, че когато има избрани нови парламентарно представени партии и коалиции, съставът на комисията се допълва с по един техен член. Те се назначават за срока до приключване на мандата на действащите членове (в случая 2019 година).

Колкото до Кристина Стефанова, тя е завършила УНСС, работила е в банка и в счетоводна кантора. Освен това е сестра на Полина Цанкова-Христова, която е заместник-председател на парламентарната група на "Воля". Бащата на двете дами - Цветослав Цанков, пък беше водач на листата на "Воля" за парламентарните избори през март във Велико Търново, но не събра достатъчно гласове.

Съпругът на Полина и съответно зет на Кристина - Пламен Христов, също е народен представител от партията на Марешки. Името му нашумя, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския му имунитет заради разследване за изнудване от 2014-а. Освен Христов под прицела на Цацаров попаднаха още двама депутати от "Воля" - лидерът Веселин Марешки и Кръстина Таскова, която също е заместник-председател на групата. На 29 юни (четвъртък) стана ясно, че и Таскова, и Марешки са депозирали писмено съгласие в парламента за снемане на имунитета им. Очаква се скоро това да стори и Пламен Христов.

Още по темата

Facebook logo
Бъдете с нас и във