Банкеръ Daily

Общество и политика

Родители излизат отново на протестират заради липсата на места в детските градини

Всяка година сценарият около приема в детските ясли и градини в София е един и същ. Местата винаги не достигат, а виновни за това все така няма. 

И тази година ситуацията със свободните места в детските заведения също не е цветуща. Само преди няколко дни зам.-кметът на София Тодор Чобанов призна, че предстои първото есенно класиране за детските градини и най-голям недостиг на места има в яслената възраст. По негови думи това са около 5000 - 6000 чакащи деца. 

Осигурените места от Столичната община за класирането, което ще се проведе на 29 август, са около 3000. Както се казва "Честито на печелившите" и да им е яка гърбината на семействата, чиито деца ще останат извън системата и ще трябва да плащат минимум 500 лева за частна детска градина или да не работят. 

„На 29 август ще излезе първо текущо класиране за отпуснатите допълнителни места за децата в детските градини в столицата и родителите са изключително гневни, защото се оказва, че местата не са толкова, колкото обещаваше Столичната община, а са места, взети от тези за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности", коментира пред БНР Ива Йосифова-Такева, родител.

Тя уточни, че допълнителните места от класирането са 3000, но от тях 1500 са места в 3 и 4 група – предучилищни. "Те не са места в детски градини, това са места в училища и то предимно в полудневни групи“, обясни Такева.

Във връзка с информацията, че в някои групи ще се увеличи броят на децата, тя посочи, че това е нормативно нарушение на Наредбата за финансирането, според която децата в градинска група трябва да са 25. „Всички родители с приети деца са против това увеличаване на групите", категорична е недоволната майка.

Именно заради това родителите ще излязат отново на протест на 14 септември. Този път под наслов „Ваучер за неприетите, въздух за приетите“.

Още на първия протест, който се проведе на 1 юни, основното искане на протестиращите бе ясно - всички деца, които не са приети в държавно детско заведение и места за тях липсват, да получат ваучери за посещение на алтернативно заведение като частни градини, родителски кооперативи и детски центрове. Тогава зам.-кметът Чобанов заяви, че компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна. И поясни, че общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, защото те са значително ограничени и се инвестират в изграждането на нови обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във