Банкеръ Daily

Общество и политика

Родители искат ваучери за неприетите деца в столичните детски градини

Вместо на празник, днес по случай Деня на детето, родители излязоха на протест. Причината е ясна и съществува от десетилетия - липсата на достатъчно места в детските градини в цяла София.  Дефицитът на бройки в яслени и градински групи е особено голям и затова родителите настояват за спешното изграждане на нови сгради. Така "ударното строителство" според тях трябва да стане при ясен график, равен достъп до образование на всички деца и анализ на ситуацията в столицата за 10 години назад.

Основното искане на протестиращите е всички деца, които не са приети в държавно детско заведение и места за тях липсват, да получат ваучери за посещение на алтернативно заведение като частни градини, родителски кооперативи и детски центрове.

Според заместник-кмета по култура и образование Тодор Чобанов "компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна". Чобанов заяви, че общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, а средствата, които са значително ограничени, се инвестират в изграждането на нови обекти.

Според зам.-кмета около 1500 допълнителни места ще бъдат пуснати с есенното класиране. 

Виктория Димитрова, родител на неприето дете от столичния район "Студентски" разказа пред "БАНКЕРЪ", че проблемът там се задълбочава, а мерки не се вземат. Няколкократно тя е изпращала запитване към администрацията на района по конкретни въпроси, свързани с проблемите там, но отговор така и не получава.

Един от този въпроси е: "Защо две години подред се пускат по-малко места за деца, отколкото се приемат?" 

Също така в района се строят нови жилищни комплекси, без да се изграждат и нови детски градини. "Къде отиват тези деца? Всички строежи съществуват само на чертежи и това е, за да се спестяват пари, а според сметка, направена в социалните мрежи, сумата възлиза на 48 милиона годишно", категорична е Димитрова.

Родителите обещаха, че това няма да бъде последният им протест. Днес те настояха и за среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с премиера Бойко Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във