Банкеръ Daily

Общество и политика

Роди се звезда?

S 250 6f51404f af24 4f4e ab78 423d8e11a20c

В продължение на две десетилетия и половина, България беше европейски шампион по регистрирането на партии сурогати. Тяхната основна цел бе да разводнят общественото мнение до такава степен, че на избори да ходят само твърдите електорати на системните мастодонти и техните предварително одялкани патерици.

Дали умишлено, дали от самосебе си постепенно отвращението на нормалните гласоподаватели и данъкоплатци от голямата политиката бе доведено до съвършенство. Доказателствата са няколко. 

През 1990 г. активността в парламентарните избори е била 90.6%, през 2001 г. - 66.1%, а през 2014 г. - 48.66%, на последните парламентарни избори през ноември 2021 г. -  40.23 процента.

През 90-те години на миналия век българското политическо пространство беше пренаселено, защото си имахме над 400 леви и десни партии. Докато днес, според регистъра на Софийския градски съд, те са три пъти по-малко - само 126 "бройки", като идеологическите им различия са още по-микроскопични.

И накрая - последната цедка,

гарантираща присъствието на мастодонтите във властта,

е случващото се в информационните масиви на Централната избирателна комисия: от 40-50 партии и коалиции, редовно регистриращи се за участие в изборите за Народно събрание преди години, до 19 партии и 9 коалиции на вота за 47-ото Народно събрание преди половин година. 

На фона на казаното дотук, както и заради никаквото житие-битие на дузина многообещаващи уж стари антисистемни формации - АБВ, РЗС, НФСБ, ББЦ, "Движение 21", зелените и оранжевите БЗНС-та (около 15 на брой), "Новото време", "Гергьовден" и т. н. - създаването на нови политически проекти изглеждаше обречено. Дали на самообезличаване, дали на срастване с партия на статуквото - няма никакво значение, защото те затова и съществуват все още: членовете им да свършат определена работа, а лидерите им да получат "едни" пари.

Е, през 2020 г. част от т. нар. обикновени българи най-после се сбогуваха с посттоталитарния махмурлук, излязоха на протест и не се прибраха, докато традиционното партийно парцелиране на публичното пространство не отгърмя в небитието. Или казано по друг начин, редовият българин

поиска и се сбогува с еднополюсния модел, наложен му след 10 ноември 1989 година.

Доказателството е пред очите на всички ни: новите коалиционни тартори - хората на и около "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" -  може понякога даже и да изглеждат глупаво, но... поне се опитват да решат древни проблеми по особени и нестандартен начин.

Дали ще им се получи, горчивият ни опит показва, че най-вероятно не. Затова.... протестната сила от лятото на 2020 г. - нека Силата винаги е с нас! - продължава да генерира възможности за избор. 

В този смисъл, дните между Великден и Гергьовден ще се окажат паметни! 

На Светли четвъртък - 28 април - на пресконференция в БТА,

най-новата партия "Развитие" заяви себе си

и обеща да спечели главната роля. Формацията е учредена на неслучаен ден - 16 април, по-известен като Ден на българската конституция и професионален празник на българските юристи.

Председател на партията е Десислава Димитрова, която мнозина сигурно си спомнят като номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката в първия проектокабинет на "Има такъв народ" като мандатоносител в 46-ото Народно събрание.

За широката публика заместникът й е смътно познат, защото по-възрастните и по-паметливите го помнят с добро. Става дума за генерал Валери Григоров - директор на Национална служба "Гранична полиция" по време на синьото управление на СДС и Иван Костов. 

Останалите членове на Изпълнителния съвет са дълбоко неизвестни и за широката, и за тясната публика, което говори много хубави неща за тях. В смисъл такъв, че нито са се навирали зорлем между шамарите, нито са били пациенти на Темида по призвание. Декларираната заявка за място на политическата сцена е център ляво, което - в днешния либералистичен свят, едва ли би трябвало да учудва някого.

На 1 май - навръх Денят на труда, Мая Манолова - лидер на социално слабите и на трудещите се поне от 8 години насам,

учредява собствената си партия "Изправи се. БГ!"

Според самопризнанията й, формацията ще бъде част от голям социален проект, посветен на борбата с бедността, неравенствата, битката с корупцията и съдебната реформа. Идеята е при следващите парламентарни избори, партията да послужи за мандатоносител на по-голям ляв социален проект, който в момента също бил в процес на формиране.

Според изявления на Манолова през седмицата, в проекта участват политологът Страхил Делийски, бившият лидер на АБВ Константин Проданов и Антон Кутев - говорител на двете служебни правителства на генерал Стефан Янев. Който, за да бъде спазена и довършена каскадата, в навечерието на Гергьовден ще учреди собствената си партия.

Заявката е направена от Ралица Симеонова, която е част от екипа на Янев и заради това в началото на март подаде оставка като заместник-министър на отбраната в правителството на Кирил Петков.

Според предварителните заявки, и тази политическа формация ще обединява не само "чисто нови", но и отдавна разпознаваеми лица от различни обществени сфери. Ориентацията ще е вляво, но в леко по-различен аспект - не от центъра към лявото, а обратно - от лявото нататък.
И накрая...

думам ти, дъще, сещай се, снахо!

Ни в клин, ни в ръкав, според едни "съответни" сайтове, Политическо движение "Социалдемократи" било се разграничило от премиера Кирил Петков, заради призива му да даряваме заплати и да купуваме с тях оръжие за Украйна.

Тази партия, макар и да нарича себе си движение, е една от трите формации, с чиято помощ "Продължаваме промяната" взе мандата и състави правителство. Макар и създадена през 2000 г., тази партия - досущ като другите две "патерици" на Кирил Петков и Асен Василев - "Волт" и "Средна европейска класа", досега... никаква я нямаше. Ама досущ като една птица Феникс, уцели момента и полетя от пепелищата към слънцето!

Лошо няма. Въпросът е какво правим после, когато изведнъж проумеем (за кой ли път), че докато грее слънце - звезди няма. И обратно - лъсне ли Вечерницата, всичко "дневно" потъва в мрак..

Facebook logo
Бъдете с нас и във