Банкеръ Daily

Общество и политика

Ритон от иззетата ми колекция е обявен за продажба, твърди Божков

Ритон от иззетата колекция на Васил Божков е обявен за продажба. Това твърди самият бизнесмен в поредна публикация във "Фейсбук". Босът на "Нове холдинг" публикува документ за закупуването на ритона, протокол от изземването на въпросния артефакт, както и съобщение, че е обявен за продан. 

"Грабежът на стотици артефакти от Kолекция Васил Божков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата. Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София", коментира Божков. 

В неделя (24 май) той обвини властите, че стотици артефакти от частната му колекция са "заграбени незаконно и във фолио и вестници". А неговата фондация - "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително ЮНЕСКО.

Прокуратурата започна процеса по изземането на картините на Божков още в края на януари, веднага след повдигането на поредицата обвинения срещу бизнесмена.

В началото на февруари от Фондация "Тракия", която съхранява колекцията на Васил Божков, излязоха с официална позиция до медиите относно случващото се с експонатите в частната колекция на бизнесмена.

"Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени „вещи“. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи. Всяко транспортиране и манипулиране на предметите без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване", заяви тогава Фондация "Тракия". 

Фондацията твърди, че властта погазва грубо основни закони, като се опитва без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от колекцията.

Срещу Божков са повдигнати 11 обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. 

Към момента той е в Обединените арабски емирства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във