Банкеръ Daily

Епидемиологът Петър Марков

Рискът АстраЗенека да причини тромбоза е изключително рядък

Много страни решиха да не прилагат ваксината на АстраЗенека на хора под 30-годишна възраст.

На този етап не бих поставил под съмнение ваксината на АстраЗенека, защото рискът от тромбоза е изключително рядък, каза пред Би Ти Ви епидемиологът Петър Марков.

„Става въпрос за един нежелан ефект, който е изключително рядък. Рискът от смърт при него е 1 на 1 млн. получили ваксината. Рискът от смърт при коронавирус при заразяване е 1 на 200“, направи сравнение той.

Въпреки това Марков обясни, че връзката вече е призната и се взима предвид при ваксинационната политика на всяка страна. Ето защо от вчера Великобритания реши да не прилага ваксината на хора под 30-годишна възраст.

„Хората имат малко ирационален подход при оценка на риска. Тъй като за този страничен ефект се говори много, това би могло да уплаши хората. Рискът в България в момента да се заразим е изключително висок и винаги трябва да се има това предвид“, на мнение е епидемиологът.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви по време на среща със здравните министри на страните от Европейския съюз, че България настоява за единно решение за ваксината на АстраЗенека и Оксфорския университет.

Ангелов коментира след срещата на страницата си във Фейсбук, че е обсъждан и общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, който е правилното решение в интерес на всички граждани и регулатори.

По-рано през деня в сряда Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата съобщи за възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с препарата на шведско-британската компания, но определи тези случаи като „редки странични ефекти“. От Комисията обаче отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете.

На срещата на министрите еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис настоя за изготвяне на координирана позиция по въпроса с препарата на Астра Зенека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във