Банкеръ Daily

Общество и политика

Рилските езера са все по-уязвими от климатичните промени

Седемте рилски езера – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното – са най-известната туристическа дестинация в българските планини, и имат висока екологична, културна и духовна стойност.

Планинските райони и техните екосистеми са силно засегнати от промените в климата заради специфичните условия, които създават за растителните и животински организми. Седемте рилски езера са едни от най-изследваните екосистеми в Рила планина, но недостатъчният н мониторинг чрез теренни проучвания оказва влияние върху проследяването на дългосрочните промени.

Седемте рилски езера – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното – са най-известната туристическа дестинация в българските планини, и имат висока екологична, културна и духовна стойност. Съществуват разнопосочни мнения за предизвиканите промени в тяхното състояние. Климатични промени, антропогенно натоварване или напълно естествени процеси, които водят до заблатяване на езерата, са основните посоки в търсене на правилния отговор. Научните изследвания са най-достоверният източник за разрешаване на този проблем, а тяхното заключение е еднозначно – проблемът е комплексен. Проследяването му е изключително важно за вземане на навременни и правилни решения за опазването на езерата. Планинските езера са много чувствителни към промени в околната среда, а за да разберем това е нужно да разкажем за техния генезис, съобщава climateka.bg. 

Метеорологичните данни от станцията на връх Мусала показват драстично увеличение на температурите на въздуха и спад на валежите през последните десетилетия. Редица научни изследвания алармират за настъпващи негативни промени в екологичното състояние на езерата, но въпреки това до момента не се предприемат действия за смекчаване и адаптация към тези промени. Сателитните наблюдения предлагат алтернативна гледна точка, която да отговори на много въпроси за промените в състоянието на езерата, която повдига и нови въпроси свързани с тяхното опазване като нуждата за регулярен мониторинг и предвиждане на бъдещи промени.

Вредна човешка дейност 

Седемте рилски езера загиват, предупреди през 2020 г. международната природозащитна организация WWF. Според нея само бързо и стриктно прилагане на закона може да им даде шанс за живот. Там вече са нанесени много увреждания, а броят на нарушенията расте. Причината е масовият и механизиран достъп до езерата и той трябва да бъде прекратен.

Проблемът би трябвало да е и във фокуса на дирекцията на Национален парк “Рила”, която е отговорна за дългогодишното масово присъствие на хора в района на Седемте рилски езера, което е и причината довела до заблатяване.  В последните години условията за местната екосистема са допълнително влошени заради непрекъснато растящият човешки натиск, осигурен от лифта, прокаран до езерата, както и от незаконните джипове-таксита, които качват желаещи да посетят мястото, смятат природозащитниците.

Участници в хоро в едно от Седемте рилски езера бяха глобени заради неспазване на режимите в Национален парк „Рила”. Танцьорите са нагазили във водите, а кадърът, качен в социалните мрежи, предизвика възмущение и беше споделен многократно.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във