Банкеръ Daily

Общество и политика

Рилският манастир вече е със статут на национален обект

Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерски съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект.

Рилският манастир е първият манастир, който получава такъв статут. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България. Той е символ на страната и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. 

"Това е исторически важен момент, защото значението и смисълът на Рилската света обител за България е безспорен. Всеки трябва да познава и да знае за делото на Свети Иван Рилски – пазителят на българския народ", заяви Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебното правителство. Статутът на национален обект ще осигури допълнителна подкрепа и помощ от държавата за манастира.

Според Захариева, както разкриваме магистрали и пречиствателни станции и други обекти, така трябва и да обявяваме за национални обекти такива светини за всеки българин. По думите й, обявяването на манастира за национален обект ще помогне за по-доброто управление на имотите на манастира.

"Държавата също трябва да разбере, че трябва да има отношение и дълг и да помага на църквата и на манастира в частност. Рилският манастир е първият манастир, който получава статут на национален обект. Той е признат с решение на Министерски Съвет и това е исторически момент. Вече има и други желаещи, като Бачковския и Троянския манастир, ние поддържаме контакт със Светия синод”, каза още Екатерина Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във