Банкеръ Weekly

Общество и политика

РИДЖЪНТ ПАСИФИК ПРЕОБЪРНА УПРАВАТА НА ХЕБРОСБАНК

Джейми Гибсън, Дейвид Кърл и Георги Енчев са новите изпълнителни директори на ХЕБРОСБАНК. Това бе решено от съвършено новия надзорен съвет на кредитната институция, който бе избран от общото събрание на акционерите на 29 март 2000 година. Два дни преди това БНБ даде разрешение на Риджънт Пасифик Груп да стане собственик на 97.572% от капитала на ХЕБРОСБАНК. А на 28 март групировката преведе по сметката на Банковата консолидационна компания в БНП-Дрезднербанк (България) АД 21.15 млн. щ. долара - 90% от договорената за ХЕБРОСБАНК цена (която е 23.5 млн. щ. долара). Другите 10% от нея бяха платени още през септември миналата година, когато бе подписан договорът за приватизацията на пловдивската банка.


Ден след като Риджънт Пасифик Груп плати, БКК й прехвърли акциите си в ХЕБРОСБАНК и това даде възможност на директора на групировката Джейми Гибсън да се яви на 29 март като представител на новия собственик на проведеното общо събрание.


На него акционерите освободиха досегашните надзорници Марин Маринов, Милан Николов и Мариела Ненова и избраха на тяхно място Джейн Сатклив, Андерсън Уемънт и Доминик Бокор-Инграм.


Джейн Сатклиф е една от основателките на Риджънт Пасифик Груп и в момента е директор Кредитиране и финанси в групировката. Тя работи в лондонския офис и ръководи операциите за корпоративното финансиране в страните от Източна Европа. Андерсън Уемънд отговаря за корпоративното инвестиране и за управлението на риска в Риджънт Пасифик, а Доминик Бокор-Инграм е директор на управление Фондове в рискови пазари.


На 30 март тримата нови надзорници избраха управителния съвет и изпълнителните директори на банката. Първоначалният им замисъл бе третият й изпълнителен директор да бъде Дейвид Макмейхън - също директор в Риджънт Пасифик Груп. Но в началото на миналата седмица кандидатурата му е била оттеглена, тъй като образователният му ценз не е отговарял на изискванията на БНБ. Вестник БАНКЕРЪ научи, че сегашният състав на УС на ХЕБРОСБАНК е само временен, докато от групировката успеят да съставят мениджърския екип, който да отговаря на концепцията им за развитие на кредитната институция.


Според Джейми Гибсън ХЕБРОСБАНК трябва да се наложи като водеща в областта на банкирането на дребно и ще предлага потребителски и ипотекарни кредити, както и заеми за покупка на автомобили.


За да предлага новите продукти, на ХЕБРОСБАНК са й необходими нови информационни технологии и затова първо ще инвестираме в тях. Ще разширим също така и клоновата мрежа, като в София ще открием минимум четири нови клона, а в Пловдив - още два, съобщи Джейми Гибсън.


Намеренията на Риджънт Пасифик Груп за бъдещето на банката са свързани с големи разходи. Затова още при подписването на приватизационния договор с БКК групировката се ангажира за три години да инвестира в българската кредитна институция 10 млн. щ. долара.


Общото събрание на 29 март гласува капиталът на ХЕБРОСБАНК да бъде увеличен с левовата равностойност на 5 млн. щ. долара, като според Джейми Гибсън Риджънт Пасифик Груп ще внесе тези пари до края на април тази година. През 2001 г. тя ще увеличи капитала с още 3 млн. щ. долара, а през 2002 г. с останалите 2 млн. щ. долара.


Новите собственици обаче поставят и много високи изисквания към управителите на ХЕБРОСБАНК. Те планират кредитната институция да им носи по 20% годишен дивидент, което не е лесно постижим резултат, като се имат предвид икономическите условия в България.


Засега Риджънт Пасифик Груп няма намерение да прави нови инвестиции в България. Джейми Гибсън отказа да коментира подробности около интереса на групировката да купи ОББ за 100 млн. щ. долара, както възнамеряваше в края на миналата година. В момента ОББ вече не е сред приоритетните й проекти, а предвидените за тази цел пари ще бъдат пренасочени към други държави на Балканския полуостров - например за покупката на банка в Хърватска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във