Банкеръ Weekly

Общество и политика

РИДЖЪНТ ПАСИФИК ГРУП ПОДМЕНЯ ШЕФОВЕТЕ НА ХЕБРОСБАНК

Риджънт Пасифик Груп - новият тотален собственик на ХЕБРОСБАНК, е подал в управление Банков надзор на БНБ документите на Джейми Гибсън, Дейвид Макмейхън и Дейвид Кърл с искане да им се издадат сертификати за изпълнителни директори.


Джейми Гибсън е юрист и преди да започне работа за регистрираната на Каймановите острови групировка, е бил служител на одиторската фирма КРМG и адвокат в кантората Клифърт Чейнс. Дейвид Макмейхън е в офшорната групировка от 1990 г., като преди това е работил за британския застраховател Темпълтън Лайф Иншурънс. Дейвид Кърл пък е бил директор във финансовата групировка Роуд Файненшъл до 1998 г., след което става управител на фондовете на Риджънт Пасифик Груп.


БНБ очаква да получи дипломите за образование на тримата кандидати за изпълнителни директори на ХЕБРОСБАНК и ако те отговарят на всички изисквания на Закона за банките и на Наредба N20, ще им издаде сертификатите. Вероятно това ще стане следващата седмица, когато се очаква Централната банка да даде разрешение на Риджънт Пасифик Груп да притежава 98.7% от българската банка.


Явно офшорната групировка се готви да направи пълна подмяна на мениджърското ръководство на ХЕБРОСБАНК. Това ще стане на общото събрание, насрочено за 29 март 2000 година. Тогава Риджънт Пасифик Груп ще бъде въведена официално във владение на банката. Преди това обаче тя ще трябва да преведе по сметката на Банковата консолидационна компания в БНП-Дрезднербанк (България) 21.15 млн. щ. долара. Тези пари са 90% от сумата, която купувачът обеща да плати на БКК за акциите й в пловдивската кредитна институция. Десет процента, или 2.35 млн. щ. долара офшорката внесе през септември миналата година.


На общото събрание на 29 март ще бъде сменен надзорният съвет на ХЕБРОСБАНК, в който сега влизат бившият заместник-министър на промишлеността Марин Маринов, изпълнителната директорка на Агенцията за икономически анализи и прогнози Мариела Ненова и Милан Николов. От Риджънт Пасифик Груп все още не са обявили техните заместници, които ще трябва да изберат управителния съвет на кредитната институция. В момента в него участват тримата изпълнителни директори Иван Златарев, Георги Енчев и Стоян Марков, както и Михаил Боботинов и Красимира Райчева. Ако БНБ издаде исканите сертификати на представителите на Риджънт Пасифик Груп, те ще заменят сегашните изпълнителни директори. Друг е въпросът дали Златарев, Енчев и Марков ще намерят място в новия управителен съвет. След избирането на Джейми Гибсън, Дейвид Макмейхън и Дейвид Кърл за изпълнителни директори в него ще останат две свободни места. Разбира се, не е изключено общото събрание да увеличи броя на членовете на управителния съвет от пет на седем или на девет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във