Банкеръ Daily

Общество и политика

Ричард Алибегов се закани с бойкот на новите мерки

Бойкот на новата заповед за противоепидемичните мерки обеща Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Пред БНР той поясни, че ресторантите и нощните заведения ще работят в обичайното си време. 

"Когато имаме над 85% ваксиниран персонал и допускаме клиенти със "зелени сертификати", не виждаме причина да се стига до тази заповед. Навсякъде в Европа се толерират хората, които са ваксинирани. Персоналът ни е отговорен към обществото, ваксинирани са, не можем да го оставим на улицата... Освен това няма никакви икономически и социални мерки, прикрепени към здравните мерки", обясни той. 

Алибегов уточни, че са наети адвокати, които ще обслужват потърпевшите от актове, съставени от контролиращите органи. И поясни, че през последните седмици има "огромен отлив на клиенти и в повечето дни трудно се достига до 50% запълване на капацитета". 

Новите противоепидемични мерки за намаляване на работното време и на до 50 процента на капацитета на посетителите в заведения трябва да влязат в сила на 27 януари. Запазва се изискването за представяне на зелен сертификат за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение.

Вчера Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до премиера Кирил Петков с искане бизнесът им да не бъде затварян при нови ограничителни мерки в борбата с коронавируса. От бранша подчертават, че 80 процента от персонала е ваксиниран и това е предпоставка да не бъде оставян без работа.

"Да задължиш работещите в даден сектор да се ваксинират, след това да им кажеш, че не е имало смисъл и да ги затвориш, ограничиш и оставиш без препитание, за нас, за нашите клиенти и за обществото е абсолютно грешно, вредно, нелогично и дори антиваксърско", пишат в писмото си собствениците на заведения.

От бранша бяха сред първите, които настояха COVID сертификатът да бъде въведен и за администрацията, като Народното събрания, Министерския съвет и някои министерства вече го направиха. 

Сега те пишат до премиера, че "предстои те отново да бъдат ограничени в правото си на труд за сметка на множество сфери, в които "зелен сертификат" не се изисква и респективно много малко хора се ваксинират".

Facebook logo
Бъдете с нас и във