Банкеръ Weekly

Общество и политика

Риболовната реформа върви към финала

Изпълнението на последния етап от т.нар. Общи риболовни политикив Европа е към своя край. Предишните опити за създаването на такива политики (от 1992-ра и 2002-ра) бяха донякъде лишени от амбиция, а и съдържаха много компромиси. По този начин те по-скоро увеличиха проблемите, вместо да помогнат за решаването им. По всичко личи обаче, че сега нещата стоят по друг начин. С публикуването на Зелената книга през 2009-а се създадоха предпоставки за истински промени и прехвърляне на повече отговорности към страните членки на общността и техните риболовни индустрии.


Новите правила за риболовните концесии в ЕС трябва да оптимизират риболовните флотилии, да подобрят ефективността им и да дадат на собствениците на плавателни съдове повече възможности за развитие на техния бизнес. Освен това всички компании в сектора ще е необходимо да представят свои годишни планове. Основната стратегия за близките години ще е разделянето на риболова по региони и съобразяването със специфичните условия във всеки един от тях.


Досега процесът на трансформация на риболова в Евросъюза, както и приемането на регионалните политики не вървяха според първоначалния план. Проблемът е, че Еврокомисията само прехвърляше правомощия към страните членки, без реално да съдейства за създаване на стабилно сътрудничество между тях на регионално ниво. Съветът на министрите и Европарламентът обаче вече дадоха сигнал, че възнамеряват да съживят намеренията за реформирането на риболовната индустрия и много по-активното участие на местните риболовни компании в определянето на перспективите за нейното развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във