Банкеръ Daily

Общество и политика

Рязка смяна на позицията: Ще има водна криза - няма да има

Водна криза няма да има. Това е заявил пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров, съобщиха от правителствената пресслужба.

Само няколко часа по-рано Димитров алармира в Народното събрание, че се задават земеделски бунтове и Бургас е на път да задмине Перник по безводие. Сега от ведомството съобщават, че екоминистърът е докладвал на Борисов ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, ако сушата продължава.

Премиерът е посочил, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда. "100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи", е изтъкнал министър-председателят, като е напомнил, че средства и план за действие има.

В рамките на срещата Емил Димитров е заявил пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията.

Второ прессъобщение дава информация за съвещание между Борисов, Димитров, земеделския министър Десислава Танева и регионалния министър Петя Аврамова. Борисов е настоял за пълна координация между тях, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците.

Премиерът е обявил, че има 850 млн. лв. по Плана за възстановяване, по който могат да се рехабилитират напоителните системи.

"Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той ми докладва и за ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци. За съжаление през последните години сушата е проблем в цял свят. Въпреки тежките обстоятелства ние имаме план и го следваме. Осигурили сме необходимите средства за построяването на нови язовири, за рехабилитацията на ВиК мрежата. Ще има и питейна вода, ще има и вода за земеделците", написа министър-председателят във Фейсбук.

След като сутринта екоминистърът предупреди депутатите за задаващо се безводие, БСП и ДПС настояха за оставки оставки.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че такава е картината на цялото управление - на хаос и безхаберие. А председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска или премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента да опровергае казаното и да отстрани министъра, или да подава оставка.

Борисов очаквано не се появи в парламента. Вместо него в залата пристигнаха земеделският министър Десислава Танева и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

"Обвиненията на министър Емил Димитров към министерството на земеделието са абсолютно безпочвени", заяви Танева. Тя обясни как месеци наред темата с язовирите и водоснабдяването е обсъждана от ресорните министерства и всичко, което е било поискано от нейното ведомство, е било направено. Подкрепен бил и вариантът за водоснабдяване на Бургас.

Според Танева, Димитров бил разстроен, защото е изкарал коронавирус, но макар че комуникацията с него била "малко затруднена понякога", по телефона в понеделник са се разбрали въпросите с напоителните системи да бъдат решени, макар че според нея, нямало нерешен проблем, тъй като схемите на язовирите били предоставени.

Петя Аврамова обвини екоминистъра в разиграване на театър. Тя поясни че работата в Бургас се бави, тъй като нямало доклад на министерството на Димитров, на база на който да започне строителството. Според нея нямало как да се похарчат 60 млн. лв., за да се поддържат два язовира за Бургас.

От БСП отново настояха Борисов да дойде в парламента. 

"Не виждам смисъл от тази процедура. Тя може да бъде реализирана от документите, които са внесени, ако всичко е наред, изправно. Няма да правим  сега диалог. Такъв е редът. Внасяте в деловодството. Насрочва се, но до момента при мен няма такава информация", каза в защита на премиера зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. 

По-късно пред БНР кметът на Бургас Димитър Николов каза, че е учуден от обвинението, че бездейства. От ВиК в общината били готови с идеен проект за осигуряване на питейна вода за града от двата язовира.

Стигна се дотам, че по темата за водната криза се изказа и здравният министър Костадин Ангелов. "Няма опасност от водна криза в град Бургас", заяви Ангелов след процедурата на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов.

Здравният министър използва възможността преди да отговори на въпрос от парламентарния контрол да коментира искането на БСП и повдигнатата от министър Емил Димитров тема за водите. "Преди да отговоря на въпроса - току-що разговарях с кмета на град Бургас. Няма никаква опасност от водна криза в град Бургас. Не знам кой говори, защо говори", каза Ангелов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във