Банкеръ Daily

Общество и политика

Резултатите от референдума в Турция крият рискове и за България, твърди експерт

Предстоящите промени в Турция крият редица рискове. При познатото самочувствие на Ердоган и неговия стил на говорене, заплахи, шантажи, рекет, включително и към България, конкретни заплахи към Европейския съюз, резултатите от референдума развързаха ръцете му. Това коментира  експертът по балкански въпроси Любомир Желев пред "Дарик".

"Турците в Европа, гласували на референдума, осигуриха победата на Ердоган. В Австрия 73%  са подкрепили конституционните промени, в Германия 59,1%. Подобна е подкрепата в страни като Швейцария, Белгия и Дания", обясни Желев.

Той подчерта, че по-голямата част от конституционните промени след референдума в Турция ще влязат в сила на 3 ноември 2019 г., когато ще бъдат проведени едновременно президентски и парламентарни избори, след изтичането на петгодишния мандат на президента Реджеп Таийп Ердоган.

"Някои от промените в основния закон на страната, засягащи съдебната власт и възможността президентът да бъде и партиен лидер обаче ще влязат в сила съвсем скоро. Сега Ердоган ще стане партиен президент. В момента премиерът Бинали Йълдъръм е и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието. В най-скоро време вероятно ще има партиен конгрес, където в тържествена обстановка Йълдъръм ще подаде оставка и т. нар. извънреден конгрес ще избере Ердоган за лидер", прогнозира експертът.

Той подчерта, че в Турция предстоят важни промени, които ще се реализират още през идните седмици. Те касаят съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във