Банкеръ Daily

Общество и политика

Резултатите на матурата по български език удариха историческо дъно

Снимка: Архив

Добър (4,06) е средната оценка от матурата по български език и литература, а Добър (4,67) – от втората матура по предмет по избор. Това съобщи на пресконференция зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Това е най-слабият резултат, постигнат от зрелостниците, откакто бе въведен форматът. 

Миналата година средната оценка на матурата по български език е Добър (4,24), а на втората матура - Добър (4,50). 

226 абитуриенти са изкарали 100 точки, а 29 – 0. В сравнение с миналата година със 100 точки са били 215 ученици, а с 0 – четирим.

"Съизмерим е средният брой точки спрямо предходни години", коментира резултатите Михайлова.

Традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко – немски език, френски език, италиански език и химия. И обратното – най-ниски по най-желаните предмети – география, биология и философски цикъл.

Немската езикова гимназия в София е на първо място на матурата по български език и литература, както и миналата година. Софийската Математическа гимназия обаче замени лидерското място от миналата година на Американския колеж по втората матура по предмет по избор.

Най-големи затруднения срещат абитуриентите при разбирането и създаването на текст. Цели 6% са преписали текста, предложен на матурата от творбата на Елин Пелин „Косачи“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във