Банкеръ Weekly

Общество и политика

Резолюцията на ЕП за "Южен поток" да не се преувеличава, призова Вигенин

Според българския външен министър Кристиян Вигенин значението на резолюцията на Европейския парламент, която препоръчва спирането на "Южен поток", не бива да се преувеличава. Резолюцията е плод на емоционалния израз на Европейския парламент за по-бърза политическа и икономическа стабилизация на Украйна, смята Вигенин.

"Не "Южен поток" е проблемът на Украйна", подчерта външният министър. Той добави, че в България, за разлика от други въпроси по темата за "Южен поток" има единодушие на управляващите и опозицията. "Това е важен национален проект, който ще гарантира сигурността на гражданите", категоричен е Вигенин.

Външният министър припомни газовата криза от началото на 2009 година, в резултат на която бяха спрени доставките на синьо гориво за България. Той заяви, че нестабилността на Украйна е била една от причините за избухването на тази криза. "Сигурността на доставките и диверсификацията на източниците ще дадат сигурност", каза Вигенин, който с представители на дипломатическия корпус засади около 40 дръвчета в Студентски град. Инициативата беше посветена на Деня на Земята.

Миналата седмица Европарламентът прие резолюция срещу изграждането на Южен поток. Резолюцията няма задължителен характер и единствено отразява становището на депутатите преди евровота през май. Сабина Бергер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че проектът "Южен поток" не е приоритет за ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във