Банкеръ Daily

Общество и политика

"Резидентът" Иван Илиев остава в ареста

Снимка: БТА

Софийският военен съд остави в ареста сочения за лидер на групата, шпионирала в полза на Русия. Илиев обжалва задържането си пред Военно-апелативния съд. Адвокатът му е оттеглил жалбата срещу определението на Софийския военен съд и Военно-апелативният съд е прекратил производството.

Иван Илиев беше задържан в рамките на спецоперация срещу шпионска група, инфилтрирала Министерството на отбраната, военното разузнаване и Народното събрание. Според прокуратурата Илиев, наричан условно "резидента", и вербувани от него действащи служители във ведомствата са събирали поверителна информация с цел предоставянето ѝ на чужда държава.

Бяха показани кадри със съпругата на Илиев, която е посещавала руското посолство в София и беше заявено, че е поддържала близки отношения с дипломати от представителството. Двама от тях бяха обявени за персона нон грата. Преди дни други четирима арестувани от групата останаха за постоянно в ареста.

Илиев се е отказал да иска от Военно-апелативния съд по-лека мярка с мотива, че няма смисъл, след като другите от групата са остават в ареста.

Не е ясно колко още обвинения ще бъдат повдигнати. Обвиняемите не са давали обяснения, а освен това не са разгледани и всички доказателства.

Един от арестуваните беше пуснат под парична гаранция, тъй като е съдействал на Следствието с пълни самопризнания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във