Банкеръ Daily

Общество и политика

Революцията на Нинова в БСП продължава

Революцията на Корнелия Нинова в БСП продължава. На днешното заседание на Националния съвет ще бъдат избрани нови членове на Изпълнителното бюро на столетницата. Съгласно промените в устава, приети през февруари, избраните за депутати членове на партийния ръководен орган не могат да заемат и двете позиции и трябва да изберат едната от тях.

Девет от 16-те членове на Изпълнителното бюро бяха водачи на листи и станаха депутати. Това са Александър Симов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Кирил Добрев, Крум Зарков, Стефан Данаилов и Стоян Мирчев. Още при издигането им всеки от тях подписа декларация, че ако бъде избран за народен представител, ще запази само единия от двата поста. Срокът, който новоизбраните народни представители имаха, за да вземат това решение, изтече миналата седмица. Очакванията са, че единствените, които ще запазят и двете длъжности, са Стефан Данаилов и Корнелия Нинова. На местата си в Бюрото ще останат също Бриго Аспарухов, Вяра Йорданова, Калоян Паргов и Радослав Гайдарски.

Всички областни координатори на БСП, които станаха депутати, най-вероятно също ще бъдат сменени. Те са 19 и сред тях са Николай Иванов (Враца, бивш кмет на града), Станислав Владимиров (Перник), Атанас Костадинов (Монтана).

За членове на Изпълнителното бюро не могат да бъдат избрани и заместниците на Нинова в парламентарната група на левицата. Например, Драгомир Стойнев, отговарящ за организацията и дейността на парламентарната група; Жельо Бойчев - за връзка с другите парламентарни групи, синдикати, работодатели и граждански структури; Антон Кутев, който отговаря за парламентарния контрол и Крум Зарков, който ще се грижи за законодателството. Секретар по финансите е Георги Търновалийски; по международната дейност - Кристиан Вигенин; а парламентарен секретар е Филип Попов. Елена Йончева пък е говорител на групата.

Идния вторник (25 април) на "Позитано" 20 отново ще бъде интересно. Тогава Нинова ще събере новото ръководство, за да обсъдят казуса около Георги Гергов, за който се появи информация, че бил посредник на скандалната среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. В петък (21 април) Корнелия Нинова категорично заяви, че няма да допусне БСП да понесе негативите от личните действия на Гергов. Лидерът на социалистите отказа да коментира ситуацията, с аргумента че няма да позволи да се петни репутацията на ръководената от нея партия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във