Банкеръ Weekly

Общество и политика

РЕВОЛЮЦИИ ПО МЪРТВИТЕ ПОЛЕТА НА ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ

Недалеч от границите на Иран се разиграват едновременно две революции. В навечерието на парламентарните избори на 6 ноември властите в Азербайджан обявиха, че са разкрили коварен заговор за силова смяна на властта. В дъното на заговора са 12 висши, повечето бивши, държавни служители. В същото време властите в Киргизстан заявиха, че страната е заплашена от криминална революция. В затворите премина вълна от бунтове, предизвикана от един от криминалните авторитети.
Опозицията в Централна Азия безуспешно се опитва да повтори опита на оранжевата революция в Украйна и революцията на розите в Грузия. Политически и икономически нестабилните режими в региона са чувствителни и на най-малкия натиск отвън и търсят спасение в твърдата ръка. По съвета на Москва узбекистанският президент Ислам Каримов пресече с твърда ръка опитите през Киргизстан да бъде пренесена революционна технология с криминална окраска. Престараването на силовите структури в Узбекистан обаче предизвика силно раздразнение във Вашингтон и на Каримов и обкръжението му бе затворена вратата към свободния свят. Затова пък той отново бе приласкан сред близките съюзници на Русия. Хаотичната смяна на властта в Киргизстан обаче показа колко рискована е играта с революционните настроения в бедните, криминализирани и корумпирани републики в Централна Азия. На 4 декември предстоят президентски избори в Казахстан. В този смисъл изборите за Милли Миджлис в Азербайджан са мека проба за бъдещите сценарии на политическите процеси в клуба на почти наследствените режими в региона.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев явно изпревари своите политически опоненти. Зрелищно бе показан готвеният дворцов преврат, в който се оказаха забъркани ключови министри, сановници от близкото обкръжение на Алиев от т.нар. нахичевански клан, който навремето върна на власт покойния му баща Гейдар Алиев. Според някои версии, Алиев-младши бил предупреден от руските специални служби и той светкавично уволни и арестува половината от правителството.
Планът на опозицията се придържал към добре познатата технология от последните години. На 17 октомври на летището в Баку трябваше да кацне бившият председател на парламента и лидер на опозицията Расул Гулиев, който от девет години живее в САЩ. Той е регистриран като кандидат за депутат и лидер на Демократическата партия. На летището го чакаха две хиляди привърженици на опозицията, които обаче бяха разгонени от полицията. Наетият от Гулиев самолет бе върнат в небето над Баку и кацна в Симферопол. Азербайджанските власти поискаха от Украйна да екстрадира опозиционния лидер, който е обвинен в присвояване на 101 млн. долара, но съдът го освободи.
Президентът Алиев нанесе изпреварващ удар по опозицията още преди пристигането на Гулиев. Арестуваните министри публично се разкаяха. Бившият министър на финансите Фикрет Юсифов призна, че по указание на Расул Гулиев е раздал 305 хил. долара за организиране на улични безредици. Министърът на здравеопазването Али Инсанов, който се оказа едва ли не главният заговорник, направи специално обръщение към президента Алиев, като разказа и детайли от плана за силово завземане на властта... Сред арестуваните са бившият президент на концерна Азерхимия Фикрет Садихов, бившият министър на икономическото развитие Фархид Алиев, бившият шеф на стопанското управление на президентската администрация Акиф Мурадвердиев, началникът на полицията в Гянджа Натик Ефендиев и 72-годишният президент на Академията на науките Елдар Салаев. В касите и жилищата на заговорниците са намерени бижута, солидни суми във валута, златни саби, диаманти (показано по телевизията).
Опозицията обаче все още не е изгубила надежди за реванш. Гулиев ще направи още един опит да се върне в Баку. Съветът на Европа изпрати 50 наблюдатели на изборите и всеки сигнал за нередности при гласуването ще бъде използван за атака. Досега опозицията имаше 19 места в 125-членния парламент.
Президентът Илхам Алиев заяви, че ще осигури демократични и свободни избори. Полицията демонстрира уменията си за поддържане на реда с нова техника (водомети) и тактика. Специалните служби и силовите структури са облечени в турски униформи, използват американски опит, но вместо източните бойни изкуства най-подходящо за азърбайджанските условия се оказа... руското джудо. В навечерието на изборите в Баку гостува европейската тройка, която външно изказа надежди, че Азербайджан се движи по пътя, избран от нейните съседи - Грузия и Армения. Европейските емисари признаха, че подготовката за изборите протича шумно и сложно. Политиката на ЕС в Южен Кавказ, наречена новото съседство, предполага повече търпение към тънкостите на източната политика. Илхам Алиев направи реверанс и към ислямската солидарност, като благодари на ислямските страни за подкрепата и ги поздрави с настъпилия на 4 ноември Рамазан.
Опитът за преврат в Азербайджан стана осемнайстият през последните десет години. Дворцовата интрига прилича повече на пиар ход. Конфискуваните скъпоценности в страна, където средната заплата е 50 долара, а всеки втори е безработен, също не е в полза на заговорниците. Част от опозицията меко се разграничи от дворцовия бунт. Близостта на каспийския нефт и геостратегическото разположение на Азербайджан са причина за по-мекото отношение на Запада към странностите на централноазиатската демокрация. В Азербайджан има две американски радиолокационни станции за борба с тероризма, а Илхам Алиев поддържа балансирани отношения с трите най-важни политически центрове за страната - Русия, САЩ и Турция. Москва вече прецени действията на президента Алиев като адекватни на възникналата ситуация.
Революцията в Киргизстан продължава да живее в сянката на криминалните фактори. Бунтовете в затворническите колонии със строг режим са били организирани по нареждане на криминалния авторитет Азиз Батукаев, чеченец, а според други данни ингуш по националност. Той е единственият крадец по закон (вор в законе) в Киргизстан. Затворниците убиха председателя на парламентарната комисия по поддържане на конституционната законност Тънъчбек Акматбаев и двама негови помощници по време на инспекция в затвора № 31 в Молдовановка край столицата Бишкек. Специални части атакуваха затвора. Килията на Батукаев била оборудвана като съвременен офис - с климатик, телевизори, компютри. Там са били открити и два автомата, пистолети, друго оръжие, наркотици. На стените са били окачени портрети на чеченските сепаратисти Шамил Басаев и Аслан Масхадов. Батукаев отглеждал в затвора три кобили за пресен кумис, 15 кози и бойни кучета.
Революцията на лалетата в Киргизстан бе извършена под диктовката на криминалния свят и всеки опит да се наруши статуквото води до политически кризи. Освен това криминалните авторитети в страната са интегрирани в обществото и разполагат с достатъчно средства, натрупани от рекет и наркотрафик. В Киргизстан има една руска и една американска военна база. Опасното съседство с другите нестабилни централноазиатски републики, а също с големите центрове на международния тероризъм карат Москва и Вашингтон да проявяват компромисно търпение към своеобразието на демократичните процеси в една от най-бедните страни в Централна Азия. Така зрелищно започналите цветни революции в Грузия и Украйна се препъват в лабиринтите на азиатските традиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във