Банкеръ Daily

Общество и политика

Ревизоро се надява София да стане предградие на Перник

"Всичко трябва да бъде докладвано на господин кмета, на председателя на Общинския съвет в Перник, но крайното решение е на този, който ще даде парите - това е премиерът. Той на мен ми е началник, поръчал ми е да уведомя за вариантите." Това каза на пресконференция в Перник новоизбраният министър на екологията и водите Емил Димитров.

"Многото работа е свършена преди това, аз се включвам от два дни", отбеляза Димитров. Той посочи, че се съгласява с мнението с гражданите на Перник, но премиерът ще вземе окончателното решение в събота. Екоминистърът  се надява с Борисов да даде насоки как да се действа. "Аз лично се надявам един ден София да стане предградие на Перник", заяви Ревизоро.

Димитров съобщи, че вече е изпратил екипи да проверят дали ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове в региона използват питейна вода за производство на ток. Нареждането беше направено от Борисов по време на последното правителствено заседание.

"Необходимо е в много бърз порядък да се създаде по-ефективен контрол при въвеждането на отпадъци на територията на страната, складирането им на площадките, оползотворяването, разделянето и изгарянето им", отбеляза Димитров.

По думите му сегашната система не е добра, затова е възложил изготвянето на заповед за междуведомствен съвет, ще бъде сформирана и междуведомствена група за целта.

През това време, за да не продължават да влизат контейнери за боклук с неясен характер, ресорният министър обмисля да даде указания на директорите на РИОСВ да се въздържат от издаване на разрешения. Законът им позволява те да издават, те да контролират, каза министърът. Той смята, че мораториум на този етап вероятно няма да бъде въвеждан, докато не бъдат синхронизирани новите правила.

След срещата си в Перник Димитров заминава за Благоевград и Бобов дол.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във