Банкеръ Weekly

Общество и политика

РЕВИЗОРИТЕ ХВАНАХА В ИЗДЪНКА БИВШИТЕ СИНДИЦИ НА МИНЕРАЛБАНК

2.96 МЛН. ЛВ. ПОХАРЧИЛИ КИРКОВ И НАСТЕВ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА СЪДА

Бившите синдици на МИНЕРАЛБАНК Харалампи Кирков и Георги Настев бяха сюрпризирани с ревизионен акт от Главно управление Държавен финансов контрол, който проверил дейността им за периода от април 1997 г. до май 2000 година. Според ревизорите двамата са извършили нарушение, тъй като без разрешението на съдийката Костадинка Недкова са разпоредили на работещите във фалиралата банка да бъдат изплатени допълнителни възнаграждения. Освен това синдиците не са превели в бюджета дължимите вноски по данък общ доход, за социално осигуряване и за фонд Преквалификация и безработица - общо около 310 хил. нови лева.


Едно от основните обвинения към Настев и Кирков е, че не са се съобразили с разпоредбите на Закона за бюджета за 2000 година. Те задължават всички фалирали банки да анулират операциите, с които са прихванали вземанията си от плевенската рафинерия Плама със задълженията си към фиска. На хазната не са преведени над 7.4 млн. нови лева. Публична тайна е, че синдиците на МИНЕРАЛБАНК прихванаха вземанията й от Плама със задълженията на банката още през октомври 1999 г., когато тази операция бе позволена от закона. Тогава съдът одобри действията им и за да ги анулират, през тази година те поискаха неговото разрешение. То бе получено едва когато ревизията бе влязла в банката и синдиците наредиха въпросните 7.4 млн. лв. да бъдат платени на хазната. Вярно е, че след освобождаването на Кирков колегата му Настев устно се е разпоредил част от плащането към бюджета да бъде спряно, но нали точно затова съдът го принуди да освободи синдишкото си кресло.


Ревизорите смятат, че двамата синдици са извършили нарушение, като са платили общо 90 млн. стари лева (90 хил. нови лева) на оценителската фирма СЛ Компания. През 1998 г. синдиците възлагат да направи оценка на банката, да изготви информационен меморандум и бизнесплан за възможно оздравяване и бъдещо развитие. Служителите от Държавен финансов контрол твърдят, че законът не предвижда приемането на оздравителен план за фалирали банки и затова СЛ Компания не е представила такъв. Логичният им въпрос е: на какво основание на дружеството е платена цялата договорена сума?


Кирков и Настев не са спазили и Търговския закон, който ги задължава да искат одобрението на съда, преди да направят разходи по несъстоятелността. Без съдебна благословия за две години те са похарчили над 2.96 млн. нови лева. И ревизорите веднага са хванали за това нарушение. Практици опонират, че повечето банкови синдици получават одобрението на съда чак след като вече са направили разходите. Ако това бе голям грях, магистратката Костадинка Недкова нямаше да чака повече от три години, за да извади Настев и Кирков от фалиралата МИНЕРАЛБАНК, смятат те. Но явно служителите на Държавен финансов контрол не се интересуват от подобни обстоятелства, а гледат какво пише в нормативните документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във