Банкеръ Daily

Общество и политика

Ревизор до Ревизоро, резултати - нулеви

Промяната на "Модела" започва с ревизия на управлението на Бойко Борисов. С този лозунг т. нар. Партии на протеста влязоха в Народното събрание, а системните им "посестрими" БСП и ДПС смятат да позачистят имиджа си. От лапването на големия властови залък до изпълнението на казаната голяма дума обаче пътят може и да е осеян с добри намерения, но си е стръмен и... много коварен.

 

Както обикновено, и ревизията на Борисов започва със създаване на комисия. А както прекрасно знаем от близкото и по-далечно минало, когато управляващите не желаят да решат един проблем, обикновено правят комисия. Временна или и парламентарна - няма значение. Важното е работата да се свърши така, че всички да ръкопляскат на свършеното от нея, но реалните последици от свършеното да си останат само на хартия. Така реваншизмът се ограничава до разчистването на властовите постове и лишаването на "едни хора" от привилегии, но...

спира пред вратата на реалните реформи.

Последното издание на едноименния риалити формат беше преди година, когато главният прокурор Иван Гешев разпореди на ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес, на следприватизационния контрол и да "прошнурова" всички отговарящи за тези процеси министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябваше да обхване всички приватизационни сделки, извършените плащания по тях (независимо от вида на платежните средства), както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци", декларира Гешев още в концепцията, с която се яви на конкурса за поста "Главен прокурор на Република България". След това увери медиите и широката общественост, че прокуратурата има голям потенциал, който не е използван. А накрая зададе един риторичен въпрос, на който сам си отговори: "Колко да ни е трудно? Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати, не стрелят по нас - засега. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българите, това което очакват. А те очакват повече справедливост и това, което те наричат криминален преход, да свърши!"

Помни ли някой да е чул и видял резултат някакъв от проверката на ДАНС? Същата работа е и със

свършека на криминалния преход - никаква.

За резултатите от проверката е ясно - те са следствена, оперативна и каква ли не още тайна. Ще научим само онова, което те искат да ни кажа. Колкото до свършека на криминалния преход, той също се отлага за необозримото бъдеще, защото делата срещу нарочените и атакувани олигарси умилено стигат до провал.

Справка - потвърдената тази седмица оправдателна присъда по делото "EVN" с подсъдими Иво Прокопиев, трима служители на инвестиционния му посредник "Булброкърс" и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Крайният резултат от цялата дандания е плачевно смешен: от приватизацията на държавния дял в ЕРП-то

бюджетът е ощетен с нам колко си милиона, но виновни няма.

Отличен повод да припомним констатацията на Гешев, че "българските граждани искат справедливост...". 

Сега "новите" стари управленци заявиха ревизия на Борисовото управление, но не обелват вече и дума за ревизия на прехода. От такива намерения няма и следа в законотворческата им активност, с каквато предишните поне жонглираха.

Помним законопроекта на "Атака", с който застанаха зад Гешев, предлагайки отпадане на давността за куп престъпления, сред които и приватизационните "такива". В мотивите беше записано, че "едва сега главният прокурор започва проверка на приватизацията" и че от изнесената в медиите информация изглеждало как това

щяло да бъде формален жест,

защото за периодите с изтекла давност резултатите само щели да бъдат огласявани.

Във връзка с акция "Олигарх" срещу Николай и Евгения Баневи през 2018 г. Гешев обеща: "Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация!" 

Незнайно защо обаче той спести на аудиторията си няколко ключови подробности: въпросното онагледяване тръгва едва през деветата година от влизането на ГЕРБ в голямата власт, през седмата (т.е. последната) година от мандата на главния прокурор Сотир Цацаров и... по случай 20-ата годишнина от приватизацията на “Полимери”. И, ако Бойко Борисов е прав, че това е пладнешки грабеж, къде точно са съучастниците и "чадърите" на семейство Баневи? Или те сами са решили, че им харесва да са собственици на "Полимери"?

Дали да припомняме, че в началото на третия си мандат Борисов и съпартийците му също пожелаха

ревизия на прехода, но чрез конституционна промяна?

Идеята им беше парламентът да премахне давността за престъпните приватизационни сделки през периода 1992-2017 година. А държавата - в лицето на ГЕРБ, естествено - да получи правото да развали всички сделки, за които реши, че са съмнителни. Пълен провал, какво повече да припомняме...

Колко му трябва на човек да се сети, че медийната пушилка кореспондираше не с политическа воля да бъде ревизиран преходът, а с целта да бъдат неутрализирани неудобните олигарси? Също толкова малко, колкото да се сети, че част от тези олигарси днес ще търсят реванш чрез ближните им парламентарни сили. Но не чрез очевидно огледални репресии, а чрез законови промени,

отнемащи част от репресивния инструментариум

на прокуратурата и сателитната й антикорупционна комисия.

Иначе казано - с правозащитни аргументи да бъде ограничена възможността за изпълнение на политически поръчки, но без да се стига до същинска ревизия на ГЕРБ-управлението и на прехода като цяло. 

От „Изпpaви ce! Myтpи вън!“ започнаха с поредно обръщане на режима относно т. нар. "вечен обвиняем" в НПК и с ремонта на Закона за Националната служба за охрана, с който да свалят Борисов и от любимата му държавна джипка.

От "Демократична България" предлагат нова философия нa гpaждaнcĸaтa ĸoнфиcĸaция, ĸoятo дa cлoжи ĸpaй нa “пpeзyмпциятa зa нeзaĸoннocт” в антикорупционния закон. Проекът им пpeдвиждa още

paзпycĸaнe нa КПКОНПИ в сегашния й "корпулентен вид"

и разбиването й на три по-малки комисии - за ycтaнoвявaнe и oтнeмaнe нa нeзaĸoннo придобито имущество, за противодействие на корупцията и за ycтaнoвявaнe ĸoнфлиĸти нa интepecи.

С каква "оферта" ще излязат обаче най-вероятните мандатоносители в 45-ото Народно събрание, засега никой не знае. А това си е повече от странно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във