Банкеръ Daily

Общество и политика

Ресторантите, хотелите, книгите, детските храни и пелените ще са с 9% ДДС

Парламентът реши ресторантите, хотелите, книгите, детските храни и пелените да са с 9% ДДС ставка. Предложението бе на управляващите и е заложено в Закона за ДДС, който депутатите гласуват на второ четене. „За“ текста гласуваха 150 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ – 1, с което той бе приет.

9% ДДС ставка ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за къмпинг или каравани.

Депутатите приеха 9% ДДС ставка за доставката на книги на физически носители или извършвана по електронен път, или и двете. В това число влизат учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.

Тази ставка ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна. Първоначалното предложение бе само за ресторанти, хотели и книги. Между двете четения от ДПС предложиха ставката да важи за детски храни и пелени. Предложението им бе одобрено от пленарната зала.

Между двете четения бяха постъпили и други предложения, но те бяха отхвърлени.

БСП отново поиска намаляване на ДДС ставката на 9% за лекарства и медицински изделия, а от НФСБ бяха предложили към  9% ДДС да бъдат включени и общите туристически услуги.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов призова депутатите да подкрепят предложението с намалена ставка на данъка да бъдат също туроператорите, а не само настаняването в хотелите, ресторантите и кетъринга. Той предложи 9% ДДС да имат и виното, и бирата, защото така ще се подпомогнат български производители. 

Намалената ставка на ДДС влиза в сила от 1 юли и ще важи до края на 2021 година. Не се прие предложението на депутата Милко Недялков от БСП по-ниският данък за книгите да важи и занапред, а да не е ограничен до 31 декември 2021 г.

В пленарната зала отново не присъстваха финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, които се против промяната в ставката на данъка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във