Банкеръ Weekly

Общество и политика

РЕСТИТУЦИОННИ ИСКОВЕ И ПРЕРАБОТКА НА ИШЛЕМЕ СА ПРИЧИНАТА ЗА ПРОСРОЧВАНЕ НА ЗАЕМИТЕ

Венцислав Върбанов - министър на земеделието


В схемата, разработена от Министерството на земеделието и от Министерството на финансите за излизане от ситуацията със задълженията към банките по кредитите, отпуснати за изкупуване на пшеницата, влизат няколко основни мерки. В Министерството на земеделието се разработва специален закон за зърното, в който се предвижда създаването на стратегически резерв. За тази цел ще бъдат изкупени около 250 хил. т пшеница. Така ние ще освободим пазара, ще създадем гаранция за изхранване на населението при форсмажорна ситуация.


Има възможност Зърнени храни да изнесат в чужбина около 100 хил. т пшеница при цена 100 щ. долара за тон. Тези мерки до голяма степен ще решат проблема със задълженията по зърнените кредити.


С банките се договорихме да обсъждаме конкретни подходи към отделните предприятия длъжници. Оказа се, че най-големите проблеми са с реституираните предприятия, чиито собственици бяха въведени във владение със съдия-изпълнител и в предприятията, където част от капитала се държи от приватизационни фондове. Именно от тези предприятия аз ще съдействам на банките кредиторки да си получат по-бързо парите. Защото новите собственици се отнесоха доста некоректно към въпроса с пласирането на зърното и към връщането на кредитите и сега могат да загубят онова, което са получили. Такива примери са Златоклас - Самуил, Валц - Полски Тръмбеш, и Зърнени храни - Любимец.


От друг характер са проблемите на Зърнени храни ЕАД. Дружеството има само четири мелници и много зърнобази. Изкупената и складирана в тях пшеница се реализираше по-трудно, при положение че дори и държавните мелници предпочитаха да работят на ишлеме. И точно там е проблемът, защото директорите не изпълняваха нашите указания. През януари тази година аз лично им забраних да работят на ишлеме и сега установявам, че те не са спазили моите разпоредби. По тази причина сега ще се разделим с много от директорите на държавните мелници. Ето един пример с мелницата в Търговище: с кредит са закупени 6.9 хил. т зърно, от които 730 т са преработени и реализирани, като в същото време 4320 т са изработени на ишлеме. В Радомир мелницата е закупила с кредит 2145 т зърно, а на ишлеме е преработила 6894 тона. Ако тези и други мелници са преработвали и реализирали само собственото си зърно, те нямаше да имат проблем с погасяването на кредитите. Оказа се, че балансът и отчетът за прибирането на зърното през 1997 г. бяха точни. Само че вместо мелниците да преработят и продадат изкупената от тях пшеница, те приемаха да работят с чуждо зърно на ишлеме. В момента зърното, останало в мелниците и в базите, е 546 хил. т, но количеството зърно, което се оказа, че притежават производителите, бе също значително. От него на ишлеме са преработени 366 хил. т и в момента има още нереализирани количества. Именно по тази причина новият закон за зърното ще задължи всички производители да дават точна информация за количествата зърно, което ще произведат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във