Банкеръ Daily

Общество и политика

Реставрират църковни стенописи от края на XVI в. в Курилския манастир

Поехме ангажимент да помогнем за реставрацията на стенописите на Курилски манастир „Свети Иван Рилски“ в Нови Искър. В програмата за подкрепа на манастирите и църквите в Столичната община, която създадох, заложихме тази година средства за три църкви и подкрепата за Курилския манастир. Общо 52 хил.лева са отпуснати за възстановяване на стенописите на манастира. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства На 25 април на боядисването на великденски яйца в манастира.

Курилският манастир „Св.Иван Рилски“ е основан през Х век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593г. манастирският храм е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зогравски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност.

През 2013 г. започва поетапна реставрация на стенописите в храма. Освен започналата реставрация са изградени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство.

През тази година се осигуряват средства за довършване на реставрацията на ценни стенописи в Курилски манастир „Св. Иван Рилски“. В музея на манастира са запазени редица ценни ръкописи и книги, сред които евангелие от 18 век.

През 2019г. с решение на СОС са отпуснати около 200 000 лв. за реставрация на храма, ротонда “Св. вмчк Георги Победоносец”, храм „Св. Благовещение“ в жк „Дружба 2“ и за арменска Апостолическа Православна Църква „Света Богородица”. През 2018г. бяха подкрепени ремонтни дейности в църквите „Свети Пророк Илия“, във Витоша, „Свети Арахангел Михайл“ в „Бакърена фабрика“, Централната Софийска синагога.

Facebook logo
Бъдете с нас и във