Банкеръ Daily

Общество и политика

Реставратори: Дезинфекцията може да увреди иконите

Дезинфекцията в храмовете трябва да се извършва с повишено внимание. Препоръчително е всяка икона, която има досег с посетители да бъде поставена под защитно стъкло. Това от една страна ще защити самата икона, а от друга и миряните, като се осигури възможност за безопасно дезинфекциране на контактната повърхност. Това заяви Милена Донкова - ръководител на лабораторията по консервация и реставрация на Националната галерия.

Според специалистите по консервация и реставрация третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, такива на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.

„Професията ни е свързана с това да се грижим за произведенията на изкуство. Това всъщност беше и причината да напишем препоръка към църквата, с оглед на това дейностите по дезинфекция на храмовете да се извършва с повишено внимание“, посочи Донкова.

Тя подчерта, че абсолютно приветства усилената дезинфекция, която се извършва в условията на пандемия. „Голяма част от тези творби, които влизат в директен контакт с посетителите са иконите, така че на тях трябва да се обърне по-сериозно внимание що се отнася до дезинфекцията“, смята експертът.

Позицията е изпратена до Светия Синод на Българската православна църква. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във