Банкеръ Daily

Общество и политика

Ресорът на Кристалина Георгиева може да бъде сменен

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева може да получи друг ресор и да й бъде възложено да отговаря за Енергийния съюз. Това написа изданието за европейска политика European Voice.

Това е един от възможните варианти за разместване на ресори след оттеглянето на словенката Аленка Братушек, която трябваше да отговаря за Енергийния съюз.

Георгиева получи високо одобрение от Европейският парламент за комисар по бюджета и човешките ресурси, но заради неубедителното представяне на Братушек, може да се наложи българката да поеме ресора, който остана без комисар.

Според изданието, ако това се случи, Георгиева ще запази заместник-председателското си място в следващата Европейска комисия.

Наблюдатели са на мнение, че Жан-Клод Юнкер едва ли ще възложи отговорността за Енергийния съюз на новия кандидат от Словения – Виолета Булц.

Евентуалните нови изслушвания се очаква да се проведат другата седмица в Страсбург, за да може новият състав на комисията да бъде одобрен от Европейския парламент на 22 октомври и да започне работа на 1 ноември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във