Банкеръ Daily

Общество и политика

Ресор "Образование и култура" в ЕК е достатъчно важен, смята Емил Радев

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изрази мнение за ресора, който получава Мария Габриел, предложена за еврокомисар от българското правителство в новия състав на Европейската комисия.

"Много уважавам г-жа Йотова и нейния опит, но не съм съгласен, че ресор "Образование и култура" не е достатъчно важен", каза пред БиТиВи той по повод думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че образованието и културата са изключително важни, но не са предмет на общностни политики. Вицепрезидентът подчерта също така, че големите и важни ресори отново са при западните страни. Радев смята, че например програма "Еразъм" е доказала колко важен е сектор "Образование и култура".

Попитан как ще коментира ситуацията с изключените микрофони на журналисти в Министерския съвет по време на посещението на новата шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен, евродепутатът подчерта, че срещата е била предварителна и не е имало достатъчно информация за пред медиите.

"Обсъждаме внимателно позицията си за Шенген, защото Гърция е пренаселена с мигранти, които търсят път към Западна Европа и скандинавските страни през България и това заплашва националната ни сигурност.", каза той по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че не е сигурно дали още искаме да влезем в Шенгенското пространство.  Той допълни, че страната ни държи на Шенген, но в момента всички затягат граничния контрол.

По темата за положението на българите в Обединеното кралство заради все по-неясния Брексит, Радев сподели, че българското правителство прави всичко необходимо за запазване и гарантиране правата на всички европейски граждани във Великобритания. Също така изрази и задоволство от факта, че Кристалина Георгиева е единствения кандидат за ръководител на МВФ и е сигурен в нейните качества да го ръководи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във