Банкеръ Daily

Общество и политика

Решено: Маските в час - задължителни за учениците в 5 -12 клас

Маските в час стават задължителни за учениците от 5 до 12 клас с нова заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев. Това стана след нареждане на премиера Бойко Борисов да се продължи с прилагането на гъвкави форми на обучение в училищата.

Учениците да учат присъствено, където нивата на зараза са ниски, а където са високи - да се преминава към онлайн обучение, препоръча премиерът.

За учениците от 1 до 4 клас носенето на маска/шлем по време на учебен час и други занимания може да бъде задължително по решение на педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час.

В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска/шлем, когато нямат допир с друга паралелка. Допуска се учениците да бъдат без лични предпазни средства по време на изпитване, физически упражнения и др.

Изключение от заповедта са децата, които имат здравословни причини и по предписание на специалист не е препоръчително носенето на лични предпазни средства.

"Ние имаме най-либералния режим, ако погледнем другите европейски страни. Това е да защитим, от една страна, учителите - от друга страна, и учениците. Ако от тези средно 30 000 деца, които заболяват от грип, помогнем 3000 по-малко да заболеят, това само по себе си ще бъде успех", каза Красимир Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във