Банкеръ Daily

Общество и политика

Решението за Петков няма да засегне актове на служебния кабинет

Решението на Конституционния съд, с което назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката беше обявено за противоконституционно, няма да засегне решенията на служебното правителство, взети с негово участие. Това посочи правосъдният министър Янаки Стоилов. Издадените от Петков, докато заемаше поста, индивидуални актове, според правосъдния министър, могат да бъдат атакувани по-скоро по политически, отколкото по юридически причини.

На въпрос трябва ли да се прави по-задълбочена проверка на документите, които попълват кандидатите за публични длъжности, Стоилов отговори, че при съставянето на правителство, било то редовно или служебно, органът, който извършва тази дейност, разполага с реална възможност за кратко време да направи нужните справки. "Едно лице дори и да смята, че действа добросъвестно, когато знае, че има такива обстоятелства, според мен е редно да постави въпроса дали това не би предизвикало въпрос, така че органът, който взема решението, издава акта, да може да направи преценка и тогава, ако желае да направи допълнителни справки, и по този начин да не се оказва поставен в една ситуация да бъдат атакувани тези решения", отбеляза правосъдният министър.

Актовете на министър Петков не стават автоматично нищожни, посочи на пресконференция и служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Те са стабилни и са свързани с други специфични закони, добави тя. Везиева заяви, че е възложила на екипа на министерство да направи анализ кои актове на министър Петков биха били евентуално засегнати от бъдещи съдебни спорове. В отговор на въпрос министърът обяви, че би подкрепила всички решения на предшественика си, ако те попаднат в съда. 

След като стана известно решението на Конституционния съд, ВМРО обяви, че ще внесе жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни. Решението на КС всъщност повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на Министерския съвет в присъствието и с гласа на това лице, заявяват от партията

Facebook logo
Бъдете с нас и във