Банкеръ Daily

Общество и политика

Решението за изискване на зелен сертификат в парламента се отлага

Депутатите се събраха на първо пленарно заседание за 2022 година. От програмата на парламента обаче бързо отпадна най-спорната точка - въвеждане на изискване за зелен сертификат в сградата на Народното събрание. 

Законотворците прецениха, че предложеното от "Демократична България" изискване за зелен сертификат първо ще бъде разгледано от парламентарните комисии и след като бъде прецизирано, ще бъде внесено в пленарната зала за обсъждане и за гласуване.

След четене на декларации от парламентарните групи, депутатите преминаха към избор на нов секретар на Народното събрание и кадрови промени в комисиите. 

В програмата на парламента имаше точка и за създаване на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на България противоепидемични мерки срещу COVID-19. Анкетната комисия бе предложена от "Възраждане", но бе отхвърлена от другите парламентарни групи,

Предстои и изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в четвъртък. Изслушването му ще бъде във връзка с постъпилите сигнали в МВР, възложените проверки и резултатите от тях, свързани с установяването на нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите за народни представители, проведени на 11 юли 2021 г., и изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители, проведени на 14 ноември.

От ГЕРБ разкритикуваха темата на изслушването на Рашков.

"Хайде малко да почнем да работим. Изборите минаха. "Продължаваме промяната" спечелиха, време е за смислени действия. Чакаме да видим нещо да предложите. Ние ви предлагаме да разгледаме компенсаторни мерки за бизнеса, вие го отхвърляте това предложение, а то е единственото смислено нещо, което се предлага днес​", коментира депутатът Тома Биков.

Утре парламентът ще изслуша и министърът на енергетиката Александър Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във