Банкеръ Daily

Лъчезар Борисов:

Решението на МС за ВМЗ и "Авионамс" заплашва националната сигурност

Има две решение на МС, които с силно притеснителни. Едното е за Българската банка за развитие. Дава се възможност за раздаване на високо рискови и необезпечени кредити. Второто решение засяга ДКК и в частност ще засегне необратимо ВМЗ-Сопот и „Авионамс“.Това заявиха народни представители от ГЕРБ пред медиите в кулоарите на парламента. 

Дани Каназирева обясни: „ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ са стратегически за националната сигурност предприятия. Те дават работа на десетки хиляди семейства в Пловдивския район. ДКК е била освобождавана от заплащането на дивидент. По този начин ДКК е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗ-Сопот и „Авионамс“. С изплащането на дивидент реално парите ще застрашат от фалит ВМЗ-Сопот и „Авионамс“. Това е недопустимо! Призоваваме премиерът да отмени това решение!“

„Във ВМЗ-Сопот работят около 4 000 работници. ВМЗ и „Авионамс“ са предприятия от значение за националната сигурност. Те изпълняват поръчки на НАТО. В момента се предприемат мерки срещу националната сигурност“, каза бившия икономически министър Лъчезар Борисов, който в момента е експерт към парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Мнозинството от депутатите и работодателските организации са били против безвъзмесдни средства да се пренасочват към финансови инструменти, съобщи той. „С вчерашното решение на МС се допуска ББР да отпуска незобезпечени кредити. Това има потенциал да източи банката. Притеснително е, че с вчерашното решение на МС кредити се раздават на налични клиенти на търговските банки. Това означава, че реално се рефинансират налични кредити и ползата остава в банкови сектор. Притеснително е, че договорените лимити на банките вече са раздадени като кредити. Няма да има нова процедура, всичко е направено предварително“обясни Борисов.

Министър подвежда работниците във ВМЗ-Сопот, че ще е по-добре, ако минат под шапката на Министерство на икономиката, категорични бяха от ГЕРБ. "Това решение е изключително важно за целия Пловдивски район. Отражението върху целия регион ще е катастрофално", предупреди Дани Каназирева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във