Банкеръ Daily

Иван Хиновски:

Решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ е логично

"За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ не е изненада, то е очаквано. Решението на КЕВР е абсолютно логично". Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Той посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след ковид-кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглища с газови производства.

Енергийният експерт поясни, че редица фактори, ще натискат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50 % от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане. "Това означава, че паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент", прогнозира Хиновски.

Според неговия анализ до април-май ще има допълнително покачване на природния газ, след което се очаква успокояване на борсовите цени.

Той подчерта, че България има алтернативи - доставки на азерски газ и доставки от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.

"България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има свръхизлишъци на природен газ, сравивнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от Газпром", поясни експертът.

Иван Хиновски допълни, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във