Банкеръ Daily

Общество и политика

"Републиканци за България“ няма да участват на изборите

"Стара максима е, че една партия се създава, за да формира и изразява политическата воля на народа чрез участие в избори. Но участието не бива да бъде безпринципно и самоцелно" - така започва декларацията на ПП „Републиканци за България“, с която те обявяват на своите симпатизанти, че няма да участват на предстоящите парламентарни избори.

По нататък в декларацията се казва: "Изключително сме разтревожени от ескалацията на напрежението в политическия живот на страната. При наличието на поредица от кризи – здравна, икономическа, енергийна, както и руската агресия срещу Украйна.
Провеждането на нови, извънредни избори, само допълва поредицата от кризи, без да ги решава. Очакват ни поредни избори, на които ще доминира безпринципното боричкане на партия срещу партия, без идейна дискусия и предлагане на конкретни решения за справяне със ситуацията.

Политическите сили, представени в последния парламент не показаха способност да загърбят собственото си его и да потърсят пътища за постигане на консенсус по жизненоважни за нацията въпроси. В резултат на това сме свидетели, как все повече под риск се поставя сигурността на България и нейното място на цивилизована държава в Европа".

От "Републиканци за България" посочват и конкретните мотиви да не участват в изборите - нито самостоятелно, нито в коалиция:

− Нежеланието ни да задълбочаваме пагубното разделение на нацията;

− Прогнозата ни, че предстоящата кампания се очертава като партийно противостоене, а не предлагане на работещи решения. Все повече връх ще взимат популистки идеи, които изначално са вредни и не можещи да бъдат реализирани.

− Това ще бъде кампания на неизпълнимите обещания, т.е. кампания на лъжата. ПП „Републиканци за България“ никога не е залагала на популизма и евтиното политическо говорене. Напротив – открито и честно сме заявявали проблемите и мерките за тяхното решаване, дори когато те не са били популярни;

− Не желаем да допринасяме за разпиляването на десните гласове. Това само ще задълбочи фрагментирането на политическото пространство и няма да допринесе за създаването на работещ парламент и стабилно правителство.

„Републиканци за България“ призовават членовете и симпатизантите си да подкрепят политически сили, които работят за смяната на модела, и в които припознават:

− Носители на десните, евроатлантически ценности;

− Привържениците на тоталната енергийната диверсификация на България;

− Гарантиране на адекватна държавна подкрепа само за социално-нуждаещите се;

− Осигуряване на повече де-регулаторни механизми, даващи възможност за работа на бизнеса в условия на тежка инфлация;

- Въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година;

- Членство в  “Организация за икономическо сътрудничество и развитие”;

- Активно участие в Инициативата „Три морета” и задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма енергийна, транспортна и дигитална свързаност;

− Противниците на управленските модели „Борисов“ и „ДПС“.

− Категоричните защитници на място на България в Европейския съюз и НАТО, противопоставящи се на всякакви опити за нейното изваждане от тези структури;

От „Републиканци за България“ не приемат тезата „няма ляво, няма дясно“. Те напомнят, че точно лявото в България създаде моделът на завладяната от задкулисието държава. Точно лявото в последното правителство не даде възможност България да се изяви като солидарен партньор на НАТО и да окаже необходимата военно-техническа помощ на Украйна.

"Виждаме и в момента как точно лявото се опитва да реставрира пагубното руско влияние в България и да унищожи дори плахите промени, които направи правителството на Кирил Петков"  - продължават в декларацията си от "Републиканци за България".

Накрая те завършват с убеждението, че България може да бъде върната на своите граждани само от един силен, десен Евроатлантически алианс. Свидетели са, че идеята за неговото създаване набира все повече привърженици, но явно времето му още не е настъпило. Твърдо вярват, че всички българи с дясно и европейско мислене ще осъзнаят, че единствената сила е в
обединението им.

"Несъмнено всеки, който е работил на политическото поприще е допускал грешки, но където има грешка, има и прошка" - отчитат от "Републиканци за България" и заявяват категорично, че работят и ще работят за осъществяването на силния десен Евроатлантически алианс.

Те са убедени, че той ще измъкне България от перманентната политическа криза, предизвиквана и разпалвана от популистки, леви и националистически партии, както и от настоящия президент Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във