Банкеръ Daily

Общество и политика

"Репортери без граници": Българските власти да спрат сплашването на журналисти

Репортери без граници (RSF) призовава българските власти да спрат да се опитват да сплашат журналистите в страната, които от началото на месеца са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на много висши служители.

Те включват премиера Бойко Борисов, който оприличи журналисти, особено жени журналисти, на пуйки по време на пресконференция в София на 4 февруари, а след това, в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира пуйка в продължение на няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти.

На пресконференция в Брюксел на следващия ден главният прокурор Иван Гешев демонстрира, че разполага с информация за личния живот на Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт „Бивол“. А българският евродепутат Александър Йорданов в същото време нарече Чобанов „дребен провокатор“. Това се вижда във видеоклип, публикуван от прокуратурата.

На 11 февруари заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обвини двама журналисти от телевизионния канал bTV - Венелин Петков и Антон Хекимян , че са „корумпирани“ и поиска прокуратурата да ги разследва за това, че не са съобщили за предполагаеми престъпления от страна на бизнесмена Васил Божков, на когото наскоро бяха повдигнати 11 обвинения. Защитавайки своите двама журналисти, bTV Media Group отговори, че "ролята на журналиста е да съобщава истината след проверка и разследване".

"Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-висшите служители в България не са изолирани и продължават да се случват. Европейският съюз не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим председателя на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки", казва Полин Адес-Мевел, шеф на бюрото на  организацията за ЕС и Балканите.

България преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие, защото много медии са собственост само на няколко олигарси, а журналистите непрекъснато са подложени на тормоз. RSF вече изрази тревога за ситуацията в доклад за 2018 г. за разследваща журналистика в България, но изглежда, че нищо не се е подобрило. Класирана на 35-о място в Световния индекс за свобода на печата на RSF през 2006 г., България вече е на 111 място - най-ниското класиране от всички страни-членки на ЕС, констатира организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във