Банкеръ Daily

Общество и политика

Ренета Инджова е единствената жена министър-председател на България

На днешния ден през 1994 г. президентът Желю Желев назначава с указ № 81 Ренета Иванова Инджова за министър-председател на 84-то (служебно) правителство, което управлява България от 17 октомври 1994 до 26 януари 1995 година. Тя е първата, и до момента, единствена жена министър-председател на България.

Със стъпването си в длъжност министър-председател, Ренета Инджова публично обявява "тотална война с растящата престъпност". Наложени са мерки за предотвратяване на изтичането на класифицирана информация, като се забранява изнасянето на служебни документи от чиновниците в държавните институции. Възложено е на Националната служба за охрана (НСО) да осъществява контрол за спазването на заповедта.

Привикани в МВР са представители на охранителни фирми, като впоследствие министърът на вътрешните работи Чавдар Червенков заявява, че разполага с данни кои са фирмите, които се занимават с рекет.

Уволнени са шефът на Комитета по туризъм Емил Лозанов, директорите на хотел "София" и парк-хотел "Москва" Марин Грозданов и Любомир Веселинов. Сменен е надзорния съвет на Агенцията за приватизация в лицето на Феодор Горанко, Димитър Христов, Лиляна Стоянова и Меглена Кунева. Отстранен е Изпълнителният директор на Центъра за масова приватизация.

В началото на ноември петима от шефовете на МВР се разделят с постовете си. Директорът на "Финансово-стопански" отдел на Министерството на финансите - Иванка Гугалова, е уволнена поради неправомерно превишаване на разходите за командировъчни на служителите от Министерския съвет. На 10 ноември 1994 г. служебният кабинет освобождава председателя на Националната комисия по цените Васил Пехливанов, поради некомпетентност и неефективен контрол върху поскъпването на стоките с наблюдавани цени. На 17 ноември 1994 г. е отстранен Никита Шервашидзе - шеф на Комитета по енергетика. Основен мотив за уволнението са договори, които нарушават държавния интерес. Сменени са началниците на ГУ "Митници", управление "Държавни разходи" и заместник-началникът на Главно управление "Данъчна администрация".

По сигнал за закононарушения, свързани с изчезването на информация за 960 промишлени фирми, изпратен от Ренета Инджова до прокуратурата през ноември, главният прокурор Иван Татарчев започва проверка на бившия министър на промишлеността Румен Биков и бившия министър на труда и социалните грижи Евгени Матинчев. Изчезналите папки, съдържат финансови резултати, отчет за приходите и разходите, персонал, работни заплати, пазари, контрагенти, сключени договори и партньори.

Служебното правителство започва и завършва по време на своя мандат деривацията "Скакавица - Джерман", която възстановява нормалното водоподаване в град София.

Кабинетът на ренета Инджова решава да удвои броят на следователите поради огромния брой висящи дела, очакващи решения. Инициирана е ревизия в НЕК, поради настояването на електрическата компания за спешно вдигане на цените на тока и електроенергията.

По време на мандата си, служебното правителство на Ренета Инджова приема над 250 нормативни акта.

Индексират се доходите на населението, като минималната работна заплата е повишена с 18.13% - от 1814 лв. на 2143 лева. Повишени с 18.13% са майчинските, детските надбавки и обезщетенията за безработните, тринадесета пенсия в размер на 450 лв. е отпусната на пенсионерите. Общините получават допълнителни 600 млн. лв. за увеличение на заплатите на лекари и учители с 18 на сто. Също с толкова е повишено заплащането във всички държавни ведомства. Приета е програма за младежка заетост.

На 19 декември 1994 г., по време на втория си месечен отчет пред обществеността, премиерът Ренета Инджова заявява, че "законодателството насърчава престъпността и всеки опит да се докосне организираната престъпност опира до добре скроени договори и чисти правни форми". Според нея законодателството "толерира, протежира и усъвършенства" развитието на престъпността, която е достигнала стадий мафията да е в симбиоза с официалната власт.

Често Ренета Инджова е наричана в медиите с прозвището "Желязната лейди на българската политика".

Ренета Инджова е родена в Нова Загора и завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София през 1975 година. Тя остава там като преподавател по политикономия до 1984-а. От 1984 до 1990 г. е преподавател по икономика в Техническия университет в София. В началото на 90-те години е икономически експерт на Съюза на дмикратичните сили в VІІ-то Велико Народно събрание. След това оглавява Агенцията по приватизация (1992-1994 г.). През 1995-а специализира Бизнес и административно управление във фондация "Айзенхауер". Живее и работи десет години в САЩ. От 2008 до 2011 г. e финансов директор на болница "Токуда" в София. Била е и председател на Националния статистически институт от 2012 до април 2014 година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във