Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ренци изпълнява предизборни обещания

Чуждестранните инвеститори възстановяват интереса си към италианския дълг, а някои от тях диверсифицират вложенията си, констатира директорът на италианската агенция за управление на задълженията Мария Каната. За емитираните през миналата седмица шестгодишни облигации, чиято доходност е обвързана с инфлацията (наречени BTP Italy), бяха получени заявки за 10.1 млрд. евро от дребни инвеститори плюс още 10.5 млрд. евро от институционални играчи. Госпожа Каната коментира за медиите, че Рим не е определил количеството книжа, които иска да продаде.


От 2012-а италианското правителство полага усилия да достигне до обикновените италианци, които са сред най-големите спестители в Европа, за да управлява по-лесно огромните публични задължения, надхвърлящи 2 трлн. евро. Оттогава насам са били привлечени над 66 млрд. евро при предишните пет публични оферти на BTP Italy.


Италианският премиер Матео Ренци обяви "структурна революция", след като кабинетът одобри комплекс от мерки за намаление на данъците и на държавните разходи, включително и до пет служебни коли с шофьори на министерство. В края на миналата седмица правителството прие декрет, с който понижи налозите на около 10 млн. италианци с ниски доходи в опит да стимулира потиснатото потребление след две години на рецесия. Данъчното намаление се отнася за домакинствата с годишни доходи между 8 и 26 хил. евро. От началото на май те ще внасят по около 80 евро по-малко на месец. Предвидена е също 10-процентна редукция на регионалния данък за бизнеса и ограничение на тавана на заплащането на висшия мениджърски ешелон на публичните дружества до 240 хил. евро годишно, както и по-бързо възстановяване на държавните задължения към частния сектор. Тези инициативи ще струват на бюджета 6.9 млрд. евро през 2014-а и 10 млрд. евро през 2015-а. Парите ще дойдат от ограничения на разходите, еднократни извънредни фирмени печалби и други. Правителственият проект трябва да бъде одобрен от парламента в рамките на 60 дни.


Италия продължава битката за възстановяване от рецесията, качила младежката безработица над 40 процента. БВП на глава от населението пък е почти на същите равнища, както през 1997-а. След като през февруари превзе властта от предшественика си Енрико Лета, Ренци обеща "скоростни" реформи и се зае да понижава данъците, да премахва привилегиите и да реформира институциите, държейки под око наближаващите избори за Европейски парламент.


Кабинетът ще намали с 2.1 млрд. евро разходите за стоки и услуги през тази година, като 400 млн. евро ще дойдат от военното министерство, включително и 150 млн. евро по-малко за изтребители. В момента Рим е поел ангажимент да поръча 90 самолета F-35 за около 12 млрд. евро, но членове на Демократическата партия смятат, че заявката трябва да се редуцира наполовина. Все пак не е ясно дали събитията около Украйна няма да променят нагласите на италианските левоцентристи.


От ограничението на заплатите на публичната администрация се очаква да бъдат спестени 600 млн. евро. Допълнителни средства ще се спестят от намаление на броя на общинските фирми, които се финансират от държавата и от битката с данъчните измами. Еднократен данък в размер на общо 1.8 млрд. евро ще внесат частните кредитни институции, които държат ревалоризирани акции на централната банка. Намаленията на регионалните налози на бизнеса ще бъдат компенсирани от увеличение на налога върху капиталовите приходи от финансови инструменти, без правителствените облигации, от сегашните 20 на 26 процента.


През 2015-а кабинетът предвижда редукция на разходите с 14 млрд. евро - с 4 млрд. евро повече, отколкото ще отидат за компенсиране на данъчните намаления, обяви министърът на финансите Пиер Карло Падоан. Той очаква целият комплект от реформи да стимулира потенциала за растеж, а крехкото възстановяване да се стабилизира през тази година. По оценка на Падоан данъчните намаления могат да повишат тазгодишния БВП с 0.3 процента. Рим очаква 0.8% икономически растеж през 2014-а.


Реформите на Ренци едва ли ще минат гладко, доколкото той е подложен на сериозен натиск от Брюксел да намали публичния дълг на страната. През февруари размерът му достигна 2.11 трлн. евро, или 132.6% от БВП през 2013-а. През тази година той вероятно ще се качи до 134.9% заради обещанието на премиера да погаси стари държавни задължения към частните фирми. За целта финансовото министерство трябва да увеличи брутния таван на финансиране с 20 млрд. евро - до 470 млрд. евро.


Най-големият бич - безработицата, също не отстъпва. Въпреки че обеща да я свали под 10% "през идните месеци и години", Ренци призна, че няма да успее. Равнището й ще се задържи на 12.8% средно през тази година и 12.5% през идната. А през 2018-а, когато изтича мандатът на правителството, се очаква тя да се понижи до 11 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във